Sommartips! (del 1)

Sommar, sol och bad – eller kanske mindre sol och bad när vädret vänder sig emot oss, men sommar och ledigt och tid tillsammans iallafall!

Passa på att bara lata er och göra ingenting, när ni äntligen är lediga och kan. Även barnen behöver sin vila, men de förstår det inte alltid själv. De kan behöva hjälp att komma ner i varv. Lugna aktiviteter, promenader, sällskapsspel eller pyssel kan vara ett sätt. Ett annat är att varva aktiva ”lek – motionspass” med stilla samvaro, för att hitta till någon slags mental balans.

Jag har samlat lite sommartips här, till er mina kära läsare. Vi börjar med några länkar till tidigare inlägg:
Om vatten och badsäkerhet: små barn ska vara inom armlängds avstånd och under konstant uppsikt i närheten av vatten. Flytleksaker är bra för att ha något att ta sikte på, men inte som livräddningsutrustning.
Att tänka på i värmen: dricka, solskydd, skugga, sprayflaska med vatten att fukta sig med.
Aktiviteter och pyssel: organisera vardagen, begränsa skärmtiden – tips på enkla mysigheter att göra tillsammans.

För många familjer gäller det att spara in på onödiga utgifter. DN tipsar om billiga semesteraktiviteter för barn. Jag vill nog komplettera listan lite, så here goes:

Barnvänliga aktiviteter:

Såpbubblor. Funkar jämt. Tar alltid slut för fort, eller spills ut och så tar det roliga slut.
Tips: häll upp små doser åt gången i plastmuggar eller annan mindre behållare från en större flaska, skruva på korken ordentligt på flaskan och göm  undan den tills det behöver fyllas på igen.

Badbollar. Mjuka och kramgoa, kan rullas, sparkas och kastas efter önskemål. Flyger lagom stillsamt genom luften och är bra att träna ”fånga” med för små knubbiga nävar. Kan kastas inomhus också om man inte övermöblerat med känsliga glasföremål.

Sand. I sand kan man pyssla på olika nivåer. Gräva gropar, bygga sandkakor, bygga sandslott eller tjusiga skulpturer… man kan leta fantasins (eller av föräldrarna fiffigt gömda) skatter eller mystiska fossil… eller göra häftiga berg-och-dal-banor nerför sandberg för kulor eller leksaksbilar.

Studsbollar. De flyger och far. Barn följer efter. Så var den stunden räddad (men kanske inte finporslinet).

Flygande saker är kul. Flyg drake. Bygg en drake om ni inte har någon. Vik och kasta pappersflygplan. Kasta frisbee. Träna badminton, strandtennis och volleyball (en vanlig plastboll duger fint).

Flyga drake

Flyga drake

Kasta prick, t ex boll-i-hink. Eller kasta gris. Spela kula, boccia, boule, krocket. Träna sikte sägs vara bra för koncentrationen.

Träna på att cykla. Det är bra att kunna, men kräver tålmodig träning. Lite åt gången, med det stöd barnet behöver. Låt barnet prova vad ni har eller får låna i form av trehjuling, liten cykel med stödhjul eller springcykel, kanske större cykel med bara en stång för föräldrastöd.
Andra fordon som kan provas om man har tillgång till det är skateboard, sparkcyklar och rullskridskor. Låt barnet känna sig fram i lugn och ro. Pusha inte, men ge det stöd barnet behöver. Uppmuntra tappra försök. Att våga misslyckas ibland är enda vägen framåt. Kom ihåg hjälm och annan skyddsutrustning.

Plocka blommor och bär. Titta, lukta och smaka på det som går att äta.
Fixa en fin bukett till middagsbordet, eller till kompisen ni ska på besök hos.
Leta svamp, lingon, blåbär och hallon i skog och mark. (skölj gärna innan ni äter om ni vill vara noga och inte riskera parasiter)
Har ni trädgård eller balkongplanteringar kanske ni kan skörda egna smultron, grönsaker, kryddor, tomater?
Ta med barnen till en gård med självplockning av jordgubbar, hallon, gurka eller annat. Plocka fläderblommor eller rabarberstänglar och gör marmelad, saft eller annat husligt alternativ.

Plommonkaka

Plommonkaka

Frys in bär till vinterns mellanmål och smoothies. Använd frysta bär istället för isbitar i saft- och drinkglas.
Frys in saft i iskuber, att krossa till ”slush” en varm dag, eller för att suga på som isglass. Gör egen glass (se snabba recept)!
Eller mosa banan med lite kakao (eller o’boy) och frys in – det smakar nästan glass det med!

Spela spel. Under ljusa, ljumma sommarkvällar, eller för en siesta mellan badpassen, passar ofta sällskapsspel bra som gemensam aktivitet. Ni kan småprata, småäta, dricka något svalt och gott under tiden.
Barnen lär sig följa och tolka regler, tränar turtagning, och konsten att såväl vinna som förlora med god ton – om ni hjälper dem med tips och ert egna exemplariskt goda uppförande. Det är på många sätt detta som är gemenskap, i all enkelhet.

Vi har genom åren spelat klassiska tärningsspel, Memory, Othello, luffarschack, fyra i rad, den försvunna diamanten, vanligt schack. En massa olika spel vi hittat på loppisar. Vi har lekt charader och ”rita-gissa-spring”. Frågesporter undviker vi, för det blir så orättvist mot Lillen än. Det finns magnetiska småspel som kan vara bra för långa resor med begränsat utrymme (välj fritt bland bil, flyg, buss, tåg).

I år har Lillen upptäckt Kortspel. Tidigare har han spelat ”Finns i sjön” med Storebror, men nu har han avancerat till Casino. 6 år är han och räknar alltså numer, för fullt. Först nu inser jag hur pedagogiskt det var att spela så mycket kort med min pappa, matteläraren. Lillen har även utbildat sina kompisar i detta nobla spel, och schack.

Själv tycker jag detta med stilla kortspel är ett supermysigt sätt att inleda och avsluta dagen, ordna en liten paus efter lunch och hinna umgås och småprata tillsammans, med en kopp kaffe eller för barnens del lite juice eller så.

(Jag fick dela upp sommartipsen på fler poster, för att det inte ska bli för otympligt att läsa. Se Del 2: Utflykter som inte kostar pengar! )

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Aktiviteter och pyssel och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sommartips! (del 1)

  1. Pingback: Sommartips, del 2! | vardagsmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s