Hosta och ansträngda luftvägar

Lindra hostan:

Släpp in frisk luft, vädra. Särskilt om barnet har hosta, astma eller krupp. Barnet kan behöva kläs på både mössa och vantar, tredubbla filtar och dras ut i barnvagn i smällkalla vintern om hostan blir svår.

Fuktig luft kan lindra hosta, och är en bra akut åtgärd vid astma och krupp (som komplement till, inte ersättning för, medicin). Det kan fixas genom att sätta på duschen i badrummet och sätta sig därinne med barnet. Stäng dörren om er så fukten ansamlas fortare. Varmvatten ger mer ånga, men det behöver inte vara särskilt varmt för att sprida massor av små droppar i luften som underlättar ansträngd och rosslig andning.

Andra sätt att få upp luftfuktigheten och lindra hostan är att lägga våta handdukar över elementen (om det är vattenburen värme, elektriska element får inte övertäckas) i rummet. Välvattnade krukväxter kan också hjälpa till att hålla en lagom luftfuktighet. Även hackad rå lök i rummet sägs kunna lindra.

Hosta kan lindras av honung, lika bra som av hostmedicin sägs det. En sked rakt in i munnen, eller lös upp det som ljummet honungsvatten: Hetta upp vatten, lägg i en sked honung, rör om. Låt svalna till ca 38 grader så barnet inte bränner sig bara.
(OBS! Bebisar under 1 år får inte äta honung alls, inte ens kokning tar kål på de botulinsporer som kan förekomma.)

Det finns receptfria hostmediciner att tillgå. Slemlösande (t ex Bromhexidin eller Quilla) tycker jag känns vettigast att använda, eftersom just slemmet ofta är orsaken till hostan. Det finns även hostdämpande medicin, som lindrar retningskänslan vid rethosta eller dämpar själva hostreflexen. De kan vara bra om hostan gör det svårt för barnet att sova, men jag vågar inte använda dem. Receptbelagda varianter kan göra barnet lite slött, och ska inte användas i onödan.

När det inte hjälper:

Om barnet får en kruppattack som inte går att häva med frisk luft och annan hemvård;
Om barnet andas ansträngt, rossligt och tungt;
eller
Om barnet är allmänpåverkat och andfått, dvs ett sjukt och trött barn som vid vila andas snabbt och ytligt
– kan det vara dags för akut läkarvård, ev ambulans.
Svullna, slemmiga luftvägar släpper då inte in tillräckligt med luft i lungorna.

Har ni tillgång till astmamedicin (hemma eller hos någon vänlig granne) kan barnet få det för att lindra symptomen.
Hjälper inte det, eller om ni inte har sådan medicin – sök akut läkarvård.

Vår lillkille har fått sitta på akuten och andas adrenalin en halv natt, när hans luftvägsinflammation ledde till syrebrist. Det var otrevligt att inse allvaret, men den enda skillnaden mot de tidigare (rejäla) förkylningssymptomen var just lätt flämtande andning, under vila.

Har barnet sk förkylningsastma eller luftrörskatarr så behöver det luftrörsvidgande och antiinflammatorisk medicin vid förkylning.
Se till att alltid ha medicin hemma, och behandla enligt läkares rekommendation. Ofta ska man behandla underhållande, t ex under vinterhalvåret, för mindre barn. Andra gånger räcker det att ge förebyggande behandling direkt då barnet visar förkylningssymptom framöver, och fortsätta behandlingen under pågående förkylning.
Man bör inte invänta astman, då det är jobbigare att häva ett anfall än förebygga det.

Förkylningsastma medicineras ofta med hjälp av inhalator. Det finns inhalatorer anpassade för barn. För små barn som inte kan andas in på befallning använder man en liten mask som placeras över barnets näsa och mun, och en tub som fördelar medicinen i luften barnet andas in. Konsten är att få barnet att göra detta utan att bli skräckslaget.

Träna-på-att-använda-inhalator-tips:

Låt det ta tid. Använd masken utan medicin i först, och visa själv hur man gör. Låtsas att det är en kul grej. Man kan t ex tuta i masken, eller blåsa hårt, 5 gånger (eller, om så rekommenderas, 10), och låta barnet göra detsamma. Så länge barnet lär sig att behålla masken på under de 5 tuten eller blåsningarna kommer det att andas in luft också och får i sig vad de behöver – beröm då glatt och uppmuntra i största allmänhet.

För vår del har masken blivit en rutin under kvällar och morgnar. Då är det inga problem – men vid akuta astmaanfall hjälper inte alltid vanan. Antagligen känns en mask över ansiktet alldeles förfärligt när man har andnöd, så barnet får lätt panik.
Försök behålla lugnet själv, håll barnet upprätt så att det inte blir trängt över lungor och bröst. Försök hålla dess ansikte så stilla det går (masken i ena handen och andra armen runt barnets huvud med en hand på pannan t ex, kan kännas lugnande och inte så trängt, samtidigt som greppet är hyfsat stadigt) och medicinera efter förmåga.
Att vara två hjälper. Och kom ihåg att när andningen lättar känns det bättre för er alla.

Förebygga hosta och astma: i den mån det går…

Barnet ska självklart inte vistas i rökiga miljöer.
Får barnet allergisk astma får man anpassa hemmet efter det. Starkt doftande blommor, parfymer och tyvärr kanske också husdjur kan behöva flytta någon annanstans.

Mögel och hussvamp är starkt allergiframkallande. Man ska inte bo i ett drabbat hus med sina barn (inte själv heller) om man kan undvika det. I vissa fall krävs inte så dramatiska ingrepp för att sanera ett drabbat hus, och hemförsäkringen kan täcka en del. Hyresvärdar har också ett ansvar för boendemiljön. I värsta fall får man flytta.

Vid förkylningsastma hos infektionskänsliga barn har vi fått rådet att ha barnet hemma tills det är helt friskt efter en infektion. Man är nedsatt i immunförsvaret efter en förkylning och drabbas lätt av följdsjukdomar eller nya virus. Av samma skäl kan det vara bra, om man har möjlighet, att hålla barnet ifrån folktäta miljöer, som förskolan, stormarknader etc just i de värsta virustiderna. Och så tvätta händerna noga, ofta, för att förebygga en del infektioner.

En tröst för föräldrar med ständigt förkylda små barn kan vara att det ofta är tecken på ett väldigt aktivt och bra immunförsvar – kroppen attackerar virusarna med sådan kraft att det blir extra mycket slem, snor, hosta… Ofta blir de friskare senare i livet, dock först sedan de haft de där ca 200 infektionerna som finns i omlopp…

För allmänna sjukvårdstips, se: Vårda sjuka barn 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s