Feber

Feber

Feber mäter man säkrast efter minst en halvtimmes vila, i vanlig rumstemperatur.
Om barnet leker och rör sig mycket blir det upphettat av själva aktiviteten. Röda blossande kinder, svettighet och värme i kroppen hör till. Det är inte farligt, eller tecken på sjukdom. Låt barnet dricka och vila lite mellan varven bara, och lätta lite på klädseln under tiden barnet leker som vildast (under vilan behöver det kläs på igen). Är barnet däremot upphettat på samma sätt efter en stunds vila, kan det vara feber.

Barnet kan också få feber pga överhettning utifrån. Om barnet är alltför tjockt påklätt, eller utsatt för stark värme (tex i solen, i bastu eller ångande varmt badkar, nerbäddad i vagn med begränsad ventilation, eller för all del i bilen en solig dag), kan det bli febervarmt, irritabelt, slött och förvirrat. Det är förstås viktigt att barnet får svalka då: skugga, fläktande luft, fukt mot huden och mycket dricka hjälper. I allvarliga fall krävs sjukhusvård.

-Tänk på att aldrig lämna barn eller djur ensamma i bilen. Även vid relativ svalka kan bilen på 20 minuter bli överhettad inuti. Se HÄR vilka temperaturer bilen kan få vid olika förhållanden. När våra barn somnat i bilen har vi antingen lyft ut dem och bäddat ner dem i kundvagnen, i skuggan under ett träd eller – om vi vill låta dem sova klart en liten stund, inte väcka den drake som sover liksom – öppnat dörrarna på vid gavel och suttit intill med koll på barnet.

Små barn får lätt hög feber, över 39 grader, vid sjukdom. Det är hemskt att se dem må dåligt, men inte nödvändigtvis farligt. Lindra febern, se till att barnet dricker och vilar – och sök vård om allmäntillståndet blir sämre, eller febern inte går ner inom 3 dagar. För bebisar under 1 år är det bäst att kontakta läkare första dagen för råd.

Har barnet hög feber kan man lindra genom att badda med en fuktig handduk på panna och kinder, kanske armar och ben också. Ha rummet svalt, men barnet påklätt.

Lindrig feber som inte påverkar barnet så mycket behöver man inte behandla (förutom att barnet ska få vila hemma förstås, det är ju sjukt). Den fyller sin funktion genom att hjälpa kroppen bekämpa virus och bakterier.
Om barnet är gnälligt och trött, verkar ha ont och får svårt att äta / dricka eller sova, kan man gott ge febernedsättande medicin. Rådfråga sjukvården om barnet är under 6 månader.

I svåra fall – då barnet har skyhög feber igen 3 timmar efter senaste medicineringen – kan man, för en starkt begränsad tid (max 3 dagar), behöva varva t ex Alvedon och Ipren var 4:e timme. Man ska inte överdosera någon av medicinerna (var och en av dem får användas max 3-4 ggr / dag, dvs med 6-8 timmars mellanrum), men man kan kombinera dem i 6 totala doser, var 4:e timme. Ex klockan: 00 – alvedon. 04 – ipren. 08 – alvedon. 12 – ipren. 16 – alvedon. 20 – ipren.

Om barnet fryser så klä det varmt, svep om det en filt. Jag är uppfostrad att tro benhårt på vikten av varma fötter. Strumpor på alltså.

För allmänna sjukvårdstips, se: Vårda sjuka barn 

Annons

En kommentar till Feber

  1. Pingback: I värmeböljan | vardagsmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s