Magknip hos bebisen

Magknip
Den nyfödda bebisens mage och tarm är inte riktigt färdigutvecklad i början och barnet är väldigt känsligt för gaser. Det gör ont och barnet kan gnälla, kvida, dra ihop sig och gny eller skrika högt. Det är viktigt att försöka få bebisen att rapa efter maten, hålla den lille / lilla upprätt och buffa lätt i blöjbaken eller stryka uppåt längs ryggen, eller bara gå omkring och guppa med bebisen lutad mot bröstet och axeln (ha en handduk över axeln ifall det följer med lite kräk med rapen).
Om bebisen gallskriker, spänner sig bakåt i en båge och kanske drar in buken när den andas, kan det vara fråga om kolik. Även icke-kolikbarn kan må bättre i magarna av råden som ges i länken.

Svår magsmärta kan vara tecken på något allvarligt fel. Kanske något fastnat i magen (magneter är t ex livsfarligt för små barn i suga-på-allt-åldern!). Det är inte så vanligt, men små barn kan drabbas av tarmvred. Då har de fruktansvärt ont, bleknar, krampar och skriker omvartannat… Sök alltid sjukvård när något verkar vara allvarligt fel!

För att förebygga åtminstone några katastrofer, kom ihåg: Dessa minsta drar allt de lyckas greppa mot munnen, helt automatiskt, för att smaka och suga på. Det finns en kvävningsrisk, förgiftningsrisk och så risken att små saker kan skada halsen eller fastna i magen.

– Se upp med saker som kan hindra andningen! Det får inte finnas lös plast, löst tyg (t ex regnskydd), fluffiga kuddar eller annat som bebisen kan få framför näsan / munnen och kvävas av! En liten bebis kan inte medvetet flytta bort något som hamnar ovanpå deras ansikten, tvärtom drar de allting närmare mot sig, med risk att kvävas av då t ex stora kuddar, kramdjur eller – framförallt eftersom det går äckligt fort – plastpåsar.
För alla små barn gäller också konstant övervakning i närheten av vatten. 2 åringar kan drunkna i en vattenpöl om de trillar olägligt och grips av panik.

– Se upp så bebisen inte får konstiga småsaker eller skräp i munnen! När de suger hamnar saker lätt i fel hals. Populära saker att få i halsen, med risk för hastig kvävningsdöd, är runda hala saker som t ex vindruvor, små studsbollar, kulor och plastdelar till leksaker, batterier, samt även här mjukplast eller t ex spruckna ballongbitar som kan lägga sig som ett lock i halsen.

– Små saker kan också fastna i, eller skada matstrupen eller mag- tarmkanalen. Magneter eller vassa saker är t ex livsfarligt. Bebismagar är inte redo för fast föda, så än mindre vill de förstås ha små pappersbitar, knappar eller små legobitar där. Kraftiga, ihållande kräkningar kan bero på att något fastnat i matstrupen och hindrar maten att komma ner (i en ettåring vi känner hittades, efter en månads utredning, en liten metallkrok t ex).

– Var naturligtvis extra försiktig med allt som kan vara giftigt: disk- och tvättmedel, rengöringsmedel, målarfärg, svampar, fimpar. Även hantering av rått kött och liknande ska ske bortom barnens räckvidd.

För alldeles vanlig magknip finns iallafall lite knep som kan ge viss lindring:

Mjuk magmassage kan hjälpa bebisens tarmrörelser och lindra det onda. Man ska vara noga med att stryka medsols runt naveln, eller mjukt nedåt över magen med hela handflatan, för att följa tarmens naturliga form och rörelser.

Håll också magen varm! Låt inte bebisen ligga direkt på kalla golv. En tjock matta, en fäll eller dubbelvikt filt kan fungera som skydd mot golvkyla. Klä den lille i plagg som täcker magen.

Det är ofta bra att låta bebisen ligga på mage en stund, i vaket tillstånd, eftersom det stimulerar magen det också. Men: Små bebisar har svaga nackar och orkar inte lyfta sina stora huvud, så luta ansiktet åt sidan, så att den kan andas fritt. Håll också bebisen under uppsikt så den inte blir för trött av ansträngningen. Nöj er med korta stunder i taget.
Eller hellre:
– Låt bebisen ligga på mage på ditt bröst (gärna hud mot hud) när du halvsitter. Det är optimalt: varmt, nära, något upprätt för att underlätta rapning och mjukt masserande magen – dock finns risk för kräkning! Skydda dig gärna med en handduk.

Sempers magdroppar lindrar ofta magknip! Det säljs på Apotek och innehåller lactobaciller som hjälper till att bilda en bra tarmflora och bearbeta mjölken. 5 droppar om dagen ger man till bebisar. Det är snällt mot magen och kan ges från födseln. Är även rekommenderat vid penicillinbehandlingar eller efter magsjuka och liknande, för att återställa tarmfloran! Även bra till vuxna alltså!

Barnet kan reagera starkt med magont pga något den ammande mamman ätit. Gasbildande eller allergiframkallande ämnen kan gå över i bröstmjölken. Om du märker att ditt barn blir ovanligt oroligt och skrikigt, fundera på vad du ätit och undvik gasbildarna den närmaste tiden.

– Kända gasbildare är bönor (gröna, vita, röda osv), kål (broccoli, brysselkål, vitkål, kålrot osv), ägg, vitlök eller lök (särskilt rå) – det är nyttigt, men undvik det just i början. Ärtsoppa hör också till listan.
– Jordgubbar, vindruvor och röda bär kan ge magknip. Så också katrinplommon som ibland rekommenderas mot förstoppning, det kan ge både magknip och diarré hos bebisen. Prova hellre linfrön eller psylliumfrön för att hålla magen i trim den här tiden!
– Även starka kryddor eller koffein (thé, kaffe, mörk choklad och viss läsk) kan ge magknip hos de små liven, men måttliga mängder behöver inte ge några bekymmer.

Ont i magen, allmän oro eller utslag kan också vara tecken på allergi eller överkänslighet mot viss sorts mat som mamman äter och som går över i bröstmjölken. Komjölk varnar många för idag, då vissa barn är allergiska mot det. Kanske finns anledning att vara försiktig med andra vanliga allergener som t ex nötter, soja, choklad, fisk, ägg, vete och citrusfrukter. Man ska dock inte lägga om sin kost helt utan att kontrollera saken med läkare först. Den ammande mamman behöver mycket näring!

Om barnet skriker ofta och länge, och inte går att trösta med närhet, mat och diverse rapförsök, ska man kontakta BVC eller en barnläkare! Barnet kan vara sjukt eller ha ont av någon medicinsk anledning.

Om det är kolik ert barn fått brukar det börja vid ca 3 veckor och fortsätta i 3 månader. Här finns en massa samlade råd kring kolik. I princip gäller samma sak:
– Amma så ofta bebis vill äta, rapa noga (om det går).
– Erbjud närhet, magmassage och bär barnet upprätt.
– Ge Sempers magdroppar och ev Minifomdroppar (eller fråga på ert Apotek efter senaste nytt mot magknip hos bebisar – det kommer sannolikt fler mediciner efterhand).
– Undvik gasbildande mat som ammande mamma.
– Kontrollera allergier om detta inte hjälper.

På Koliksidan finns även överlevnadsråd för förtvivlande föräldrar: Håll ut! Det går över! Försök turas om att vila!

Annons

6 kommentarer till Magknip hos bebisen

 1. Karin skriver:

  (kommentaren raderad pga felaktig information och tvivelaktig reklam)

  • vardagsmos skriver:

   Denna sida handlar om hur man förebygger vanlig himla magknip. På länken till koliksidan finns mer info specifikt om kolik. Rekommendationerna från sjukvården vid magknip och kolik inkluderar FRI amning (hellre lite och ofta, än mer åt gången vid färre tillfällen), mjuk spädbarnsmassage, lugn och ro, mycket närhet. Källa:
   http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Spadbarnskolik/

   Kolik (se länken om just detta) är ett samlingsnamn på problemet ”skrikande bebisar” där man antar att problemet kommer från magen. Det är inte helt klarlagt vad det beror på, eller hur det bäst botas. Det finns därför olika råd, beroende på vad det enskilda barnet tycks lida av. I vissa fall är det komjölksallergi – men då är problemet klarlagt och tillståndet känt = inte ”kolik” utan just komjölksallergi. Det finns bebisar som har svårt att rapa, och det kan leda till magknip, ev kolik – men om man lyckas få bebisen att rapa så får den å andra sidan inte sådan magknip. Därför är det bra att försöka.

   ”Amma ofta” är ett råd som ges ibland, då vissa bebisar får ”kolik” av hunger. Andra får ont i magen då de äter för mycket mat åt gången, eller för att de råkar svälja luft medan de äter hunger-hetsigt. Då kan det hjälpa att mata med mindre portioner, lite oftare.
   Sedan finns det bebisar som övermatas, där rådet är att minska mattillfällena eller portionerna, och ersätta snuttbehovet med napp, för att råda bot på magknipet. Men det är inte en lösning för alla.

   Det är olika, vad man ska göra för att lindra koliken i olika fall, men det generella rådet är och förblir att amma fritt, dvs när bebisen vill äta, eller bara snutta.

 2. Pawwe skriver:

  haha kopierat från 1177 =)

  • vardagsmos skriver:

   Eller kopierat AV 1177! 🙂 Informationen fanns där inte när jag behövde den, det var därför jag började blogga. Min ursprungstext är från 2010 (men har flyttats och redigerats efterhand som bloggen utvecklats, även med länken till 1177 som ju är jättebra och kan antas hålla sig bättre uppdaterad på medicinska framsteg än jag).

 3. Linda skriver:

  Hej!
  Jag är nyfiken på det här med olika ”ämnen” som går över till bröstmjölken. Jag har inte kunnat hitta en artikel eller studie som beskriver en kemisk reaktion där ett visst ”ämne” skulle öka i bröstmjölk vid ett speciellt intag av mat. Har du någon information kring det? Eller vet var jag kan hitta?

  Vänliga hälsningar
  Nyfiken forskarstudent
  Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s