Föräldratips

Det är inte lätt att vara förälder. För barnet är man Allsmäktig, Allvetande och – vilket är nästan värst – fullständigt Ansvarig. Det gäller att göra så Rätt som möjligt, men vad är Rätt i en värld av gråskalor, med en massa vardagshinder som kommer i vägen för alla goda intentioner?

Jag vill dela med mig av de tips och råd som vi själva fått, och haft glädje eller nytta av. De kommer från BVC, böcker, internet, vissa forskningsrapporter, men också från föräldrar, pedagoger och kloka personer, däribland en hel del barn, i vår närhet. Det är råd som vi i vår familj haft verklig nytta av. Vissa baseras på andras erfarenhet där min egen brister. Det är vardagsklokheter, som förhoppningsvis kan hjälpa Dig också till en enklare samvaro och smidigare problemlösningar.

Här följer alltså en blandad kompott av tips och råd om:

Spädbarnstiden, amning, magknip och sånt, här finns samlat en del bra tips om amningsrutiner, tänkta att förebygga problem, men också råd för att lindra besvären för kolikbarn.

Att sova, lite om hur man kan ordna med en mysig läggning och ett lugnare nattliv.

Att fixa mat i all hast, lite tips för att hålla blodsockernivån i schack, några receptlänkar och tips på snabbfixad mat.

Att vårda sjuka barn är, som titeln antyder, en sida om hur man kan pyssla om och underlätta livet för sina små sjuklingar. Här finns råd för egenvård och icke-medicinska tips som kan underlätta vid illamående eller öronont, snuva, hosta och halsont. Samt länkar till sidor där du kan få mer medicinsk vägledning.

När olyckan är framme innehåller tips om vad man kan göra vid olika sorters olycksfall, länkar till sidor som kan ge mer information, samt tips på vad en första-hjälpen väska kan innehålla.

En sida handlar om sex för småbarnsföräldrar, om hur relationen påverkas av barnen, lite om hur man kan återupptäcka lusten och sånt.

(det kommer fler efterhand, ha tålamod)
Viktigt är förstås att detta är tips och råd, inte instruktioner. Det finns alltid speciella omständigheter att ta hänsyn till, och expertråd från läkarhåll eller liknande har självklar prioritet framför mina vardagstips.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s