Mata med flaska

Det finns utmärkta modersmjölksersättningar som ger fullgod näring åt bebisar det första halvåret av deras liv. Många barn har vuxit sig stora, starka, glada och friska med hjälp av modersmjölksersättning.

Det finns olika anledningar till att bebisar får sin mat från flaska, och därför finns olika sorters mat och olika sätt att servera maten på:

– Modersmjölksersättning finns som pulver. Det blandas med ljummet vatten i en nappflaska och serveras kroppstempererat.
– Det finns också färdigblandade förpackningar att köpa, hälla direkt på nappflaska och värma till kroppstemperatur. Det blir lite dyrare, men kan vara praktiskt på resa eller så, när man är tveksam till vattenkvaliteten eller saknar kokmöjligheter.

Det finns olika märken och sorter. Vissa kanske ger bebis magknip, andra inte. Man kan behöva prova sig fram (precis som ammande mammor får felsöka bland sug- och raptekniker, sovställningar och sin egen kost – det finns många möjliga orsaker till magknip).
De flesta sammansättningar är baserade på komjölk, så om bebisen visar sig ha allergi mot just detta kan man be barnläkaren, som konstaterat allergin, om recept på komjölksbefriade alternativ. Dessa behöver nämligen köpas på Apotek och riskerar bli betydligt dyrare utan recept.

Man kan också behöva pröva sig fram till vilken sort som smakar bäst enligt er bebis. Kanske är det inte heller matens fel om bebis har bekymmer någon enstaka gång, lillknodd kanske mår eländigt just den dagen bara?

Generellt är det enklast att servera bebis en sort, mata när bebis är hungrig, vara noggrann med hygienisk tillrättning, rapning och magmassage – och inte byta förrän man har goda skäl till att prova något annat. Kostbyte ger alltid större risk för avsmak och olika magproblem (eftersom bebismagarna är känsliga reagerar de förstås på förändringar).

– Vissa barn äter kanske bröstmjölk från flaska. Det är möjligt om mamman – eller någon annan vänlig själ med mjölk över – använder en bröstpump för att samla mjölk till barnet. Bröstmjölk kan frysas in för att sedan tinas och värmas inför servering – men släng det som blir kvar. Man kan inte spara modersmjölk i kylen för återuppvärmning, det samlas fort bakterier i den.

Fördelen med bröstmjölk, om det finns att tillgå, är att bebisen då får del av antikropparna från mammans immunförsvar (det första halvåret), och därmed kan bli mer motståndskraftig mot infektioner.

– Vissa barn kan eller vill inte dricka från vare sig bröst eller flaska och behöver kanske kopp eller sked, som tippar mjölken liiite i taget i munnen på bebisen. För små matta bebisar kan det vara ett bra sätt att få i dem något, så de kan bli starka nog att suga från napp eller bröst själva senare.

– Vissa barn behöver matas med sond. Här överlåter jag alla råd till medicinsk expertis, men kan meddela att jag känner flera fina, goa, glada och välväxta unga människor som levt sina första, blott alltför tidigt födda, veckor på sjukhus, och matats med sondslang till magen. Jag känner även en liten knodd som får mat via en ”knapp” på magen ännu efter ett år.
Alla har det inte lätt från början. Som väl är går det mesta att ordna med rätt medicinsk vård och öm omsorg. Att acceptera situationen och göra så gott man kan utifrån de förutsättningar man har, verkar vara en gyllene regel. Prata gärna med andra föräldrar i samma situation för stöd och vardagstips. Och gråt ibland. Det är okey, man får sörja när saker inte blir som man tänkt, bara man öppnar ögonen för vad man fått istället, sedan.

Det finns många vägar som leder till Rom (= ett så friskt och nöjt barn som möjligt).

– Även barn som ammar behöver ibland erbjudas mat från flaska, som komplement. Kanske för att servera utpumpad mjölk eller modersmjölksersättning om mamman inte har nog med mjölk för en period (t ex pga sjukdom eller stress), eller bara är borta en stund och vill låta en annan omsorgsperson mata.

Vissa barn tycker att det är enklare att dricka från flaska än från bröstet, då det rinner fram lättare. Det kan ge problem med fortsatt amning. Vill du bara ge ersättning då och då, kan du inledningsvis prova att mata från en liten kopp eller sked, där mjölken droppas / sugs in i munnen på bebisen med en annan teknik. Det gör förväxlingsrisken mindre.

Läs mer om:
Nappar, flaskor och sånt
Fixa mat på flaska (tips kring så snabb, enkel och hygienisk matberedning som möjligt)
Amning, magknip och sånt (om bebisars matvanor i allmänhet: hungerssignaler, ungefärligt matningsschema och vikten av rapningar mm)

Bebisar har små magar och behöver äta lite men ofta. Exakt hur ofta avgör bebisen, inte klockan eller förpackningen med ersättningspulver. Visst är det bra att utgå ifrån rekommendationerna på förpackningarna och råden ni får efter vägningarna på BVC, men sedan får man anpassa sig efter sin bebis önskemål. De kan behöva snutt-äta lite ibland, bara som tröst, eller av trygghetstörst.

Ersättning tycks ofta mätta lite längre än bröstmjölk. Klagar din bebis mellan de rekommenderade måltiderna så kanske någon mindre portion, en ”flasksnutt” kan ge samma tröstande och lugnande effekt som en amningssnutt, och nöjd bebis. Man måste kanske inte mata fulla portioner varje gång, om det inte är hunger som är huvudproblemet utan mest närhetstörst. Av samma anledning kan lite vatten erbjudas mellan måltiderna, för snuttbehovet, förutsatt att Bebis har en stadig viktkurva och får i sig sin rekommenderade portionsstorlek vid övriga måltider.

Hur stora portioner ditt barn behöver märker du efterhand. Det är bra om bebisen slutar äta innan flaskan är helt tom, då kan du vara säker på att den lille / lilla är mätt. När bebis inte vill äta mer, försök att få den att rapa ordentligt, och se sedan om det inte går ner en slurk till. Luft i magen ger ofta magknip, och inte mättar det något vidare heller.

Närhet, kontakt och ro

Det som är extra viktigt för flaskbarn är att erbjuda samma närhet som amningen brukar ge – hudkontakt, ljudet av ditt hjärta som bultar tryggt nära bebisens öra, din doft och värme.

Långa stunder av stillhet och vila. Snutt-sugandet kan ta tid, och ska få göra det. Att dricka från flaska är lite lättare än att suga mjölk ur ett bröst, så det kan gå fortare, men låt ändå matstunden få ta sin tid. Att amma i 45 minuter är helt normalt i början, då bebis inte orkar suga så länge i taget och behöver vila lite mellan varven. Kanske somna till lite också. Det kan få vara samma oordning och närhetsstund med flaskmat! Man kan snutta och dåsa omvartannat.

Det är bäst att låta matstunden vara en stund av intimitet och kontaktknytande, en stund för föräldrar och barn. Flaskan ska inte användas för att kunna lämna barnet till andra att mata och sköta (mer än i nödfall).
Det är viktigt, detta med anknytning och trygghet. Separationer och nya bekantskaper är jobbigt för de små, och ska vara det – det är ett sundhetstecken! Låt din lilla bebis knyta an ordentligt till i första hand en person som matar och sköter. Flocken utökas med tiden, när tryggheten är befäst. Det skapar ingen senare favorisering att barnet lär känna en person i taget.

Skynda inte iväg för att duktigt diska flaskan direkt efter maten, och lägg inte ner barnet så fort det sugit klart för att göra något annat. Låt barnet ligga kvar och dåsa i din famn, intill dig i sängen eller kanske i ditt knä. Låt er gå in i halvsömning dvala. Låt närheten få tid och rum. I alla fall ibland – ingen ammande mamma hinner heller ligga och dåsa hela dagarna, men ta er tid att göra det då och då.

Bebisens mage

Bebisbajs brukar normalt vara löst tills de börjar äta ”fast” mat (puréer, välling och annat lättsmält) efter ett halvårs ålder. (Förutom det första kletigt svarta mekonium som kommer efter förlossningen och består av alla konstiga avlagringar bebisen fått i sig genom fostervattnet).

Bebisar som matas med modersmjölksersättning kan bli lite trögare i magen av ersättningen. Då de har en lite ökad risk för förstoppning behöver man ha lite extra koll, de bör bajsa varje dag.

Rådgör med BVC om det ofta går mer än ett dygn mellan bebisens bajsblöjor eller om du misstänker att din bebis lider av förstoppning (t ex om det gått 2-3 dagar sedan sista bajset, eller om ditt barn verkar matt, aptitlöst eller besvärat på andra sätt).

Om bebisen behöver hjälp att få fart på magen kan man lindra, och vid återkommande fall förebygga, hård mage genom att mata bebisen med en tesked rapsolja blandad i maten (max en gång om dagen). Blir det raketbajs av det får man minska nästa gång till en halv tesked, eller fördela mängden på 2 ggr / dag.

Det kan vara så att olika sorters ersättning fungerar olika bra till just ditt barn. Vissa rapporterar att deras barn blev bättre i magen då de bytte märke.
I enstaka fall kanske problemen berott på att det har blivit aningens för lite vätska i förhållande till ersättningspulver? Kanske en skvätt extra vatten i blandningen löser problemet?
Varma dagar kanske också liiite mer vatten i förhållande till ersättning kan vara en idé? (Det gav jag till även ammande bebis vid enstaka tillfällen när jag själv var väldigt törstig och tvivlade på hur mycket mjölk jag kunde producera)

Såklart ska beredningen tillredas korrekt, enligt de angivna proportionerna. Späder man ersättningen med för mycket vatten kommer bebisen att få i sig för lite näring, minska i tillväxt och bli hungrigare och gnälligare. Men pulver kan pressas samman, så att det blir liiite mer i vissa skopor än andra, det går inte att mäta på milligrammet noga. Så någon skvätt (typ en halv matsked) vatten extra per portion gör knappast någon skada.

Vissa bebisar och deras föräldrar får inga problem med magarna och behöver inga knep för att få cirkulation i systemet. Det är olika.

Magknip är trots allt vanligt den första tiden. Om bebisen har magknip, läs gärna sidan Amning, magknip och sånt, med tips om magmassage, varma bad, rapning och fördelen med upprätt position.
Sempers magdroppar ger ofta bra lindring och en god start för en fungerande mag-tarmflora.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s