Amningsproblem

Det är visserligen naturligt att amma, men bara för att det är naturligt är det inte problemfritt alla gånger. Första gången kan ju vara lite knepigt i många sammanhang. Detta är nytt för både dig och bebisen!

Ofta finns bra hjälp att få på BB eller BVC, så tveka inte att fråga dem om allt du kan tänkas undra. Dock kan hjälpen ibland bli lite för bra. Välmenande barnsköterskor som kommer och petar på bröst och bebisar, flyttar runt ömma, nyförlösta mammor för att demonstrera korrekta ställningar och tekniker kan göra oss ganska stressade.
Mjölken drivs ut av ”lugn och ro hormonet” oxytocin.
Då vi blir stressade, t ex av oro för barnet, av konflikter, prestationsångest eller folk som kommer med olika besked om hur man gör ”rätt” hela tiden, bildas det mindre sådant hormon.
Stress är amningens största fiende.
Får jag ge bara ett enda tips till mammor som vill amma så blir det:
Ha din bebis nära, erbjud bröstet, andaaas… och TA DET LUGNT! Så löser det sig, för det mesta.

Placera er bekvämt, t ex i en skön fåtölj med en stadig kudde som stöd under bebis. Eller lägg er på sidan i en bred säng. Då kan den lille ligga intill dig och dina bröst i bra amningsposition, och sova eller snutta lite hur den vill, medan du själv har en god bok, telefon och TV fjärris till hands. (För även om det är viktigt att vara uppmärksam på sin bebis, söka kontakt, gosa och svara på deras blickar – så kommer bebis att sussa och snusa långa stunder och då är det trevligt att ha något att syssla med utan att behöva resa sig upp och bryta kroppskontakten.)
Där kan ni sitta eller ligga och vila er i timmar – det är ert viktigaste jobb den första tiden. Vila er i form.
Ha alltid ett stort glas vatten nära till hands. Man kan svepa en halvliter i timmen emellanåt. (Och behöver därför också kissa ganska ofta. Det är normalt, jag lovar.) Frukt och snacks är också trevligt att ha intill sig. Man blir hungrig av att amma.

Här är en sida om hur det är tänkt att funka, på ett ungefär, Att amma. Lite tips om hur bebisen visar att den är hungrig, lite om mammans behov och så där.

Komma igång med amningen
Det kan ta någon dag innan bebis har lust att suga. En del har magen full av fostervatten, och ägnar sig hellre åt att kräkas ut slemmet först, innan de ger sig på att amma. Det kan ta ytterligare någon dag innan det verkar hända något, innan det märks att mjölk faktiskt rinner ut.

Det är okey, det är helt normalt. Låt ingen göra dig orolig för amningen så länge din bebis snuttar då och då och överlag mår bra (dvs i princip andas och bajsar som den ska, i det här skedet). Att bebis gnyr lite är tyvärr närmast ofrånkomligt, för magen är känslig och livet utanför livmoderns ljumma vatten hårt och kallt i jämförelse… Man får hålla nära, värma, trösta och gosa så gott man kan.

Min egen farmor gav rådet: Ta ett glas öl! Jag vet inte om effekten kommer av att man slappnar av en aning, eller om det faktiskt finns något nyttigt utdrivande ämne just i öl, men tydligen rekommenderades detta förr. Jag tog därför en liten lättöl om dagen till maten på BB (det känns vettigast att undvika starkare grejer när man är nyförlöst och har en ömtålig nyfödding att rå om) , och nog rann mjölken till, så småningom. Dag 3 rann det över, och läckte hela tiden. Men jag vet inte om det var pga ölen.

Många jag känner som haft problem med amningen fick knappast tid att prova sig fram i lugn och ro innan de sattes på schema: bebis skulle sugträna på fingrarna, sedan suga på bröstet (när han var trött efter det lönlösa tränandet på fingrarna!), bröstpumpning på det, utdelning av ersättning -och så på det igen, var tredje timme. Hysteriskt krångligt. Alla blev ledsna och trötta, ingen fick sova ordentligt – inte ens bebisen!

Så krångligt ska det inte behöva vara. Bebisar ska rimligen sugträna på bröstet. Då behövs varken pumpar, fingrar eller ersättning i längden. När de sedan är trötta ska de få sova. Då orkar de nog äta mer nästa gång. Minsta möjliga krångel, maximal närhet och tillåten vila.
Låt er alltså inte stressas av konstiga amningsscheman eller bröstpumpar så tidigt!
– Om bebis gråter eller skriker otröstligt kan det däremot vara bra att be om råd förstås.

– Naturligtvis kan det finnas undantag som faktiskt kräver krångliga lösningar, t ex då bebisen är underviktig eller mamman sjuk.
Kanske bebis är för svag för att orka amma? Då behövs kanske ersättning eller utpumpad mjölk som man försiktigt häller i barnet, några droppar i taget, med hjälp av en liten kopp (inte flaska i början då det stör sugtekniken som behövs för amning) för att den lille alls få i sig något. Mjölken ger energi och ork att vakna och såsmåningom suga själv, eller suga mera.
Små minstingar som, mot alla odds, sover mer än 6 timmar i sträck kan eventuellt också behöva väckas för att få amma.
Vissa bebisar kan förstås av medicinska skäl behöva sondmatas. Det kan gå bra att pumpa ut bröstmjölk och ge via sond, om man vill amma senare.

Ont att amma?

När mjölkproduktionen kommit igång kan det kännas väldigt skönt, avslappnande och mysigt att amma (iallafall efter de första intensiva sugtagen innan mjölken börjar rinna till). Det kan kittla nästan skamligt gosigt av bebisens tunga. Vilket hjälper oss att slappna av och släppa fram mjölken, så det är helt i sin ordning.

Bebisens intensiva sugande kan däremot ofta kännas lite obehagligt i början. Det kan spänna, kanske svida lite innan mjölkproduktionen kommit igång. Bebisen får kämpa väldigt för de små dropparna näringsrik råmjölk och trycket är starkt på både bröst och bebis.

Vissa små får vätskefyllda blåsor på läpparna av kraften i suget, och det kan även drabba bröstvårtorna. Svider brösten kan de behöva vård, skydd och lite extra läktid mellan amningsstunderna. Det ska inte göra ont att amma.
Bebisar vill ofta snutta på bröstet när de är hungriga, trötta, ledsna eller lite ängsliga. Det betyder att de flesta bebisar gärna snuttar hela tiden. Det blir lite slitsamt för bröstvårtorna. Vid fri amning ska bröstet erbjudas när bebisen kan antas vara hungrig eller visar tecken på hunger (se Amning, magknip och sånt ). Då anpassar sig snart mjölkproduktionen till bebisens mjölkbehov. Men när mjölken är slut så är den slut, och då kan bröstet behöva vila lite inför nästa gång.
Det är okey att lirka ut ett ömt bröst ur bebisens mun. Du kan låta bebisen få all närhet den vill ha och behöver i famnen, gärna hud mot hud, ändå. Trygghet behöver inte komma enbart från maten.
Det är okey att erbjuda lite ersättning också, om brösten är tömda och bebis fortfarande hungrig.

Har bebisen fått tag om bröstvårtan på fel sätt kan det göra rejält ont. Bebisen ska gapa stort om bröstet så att dess läppar kommer att omsluta hela bröstvårtan och en bit av vårtgården. Om det kommer slurpljud är det tecken på att läpparna inte sluter tätt runt bröstet, och trycket blir då ojämnt. Ibland kanske bebisen råkar suga in en bit av sin läpp också, och då blir det också ojämnt tryck. Fortsätter bebisen suga med fel teknik (snett, eller på för liten yta) kan man få blåsor eller sår, i värsta fall infektioner.

– Lirka in ett finger under bebisens läppar för att rätta till ett felaktigt tag, annars blir suget så starkt att det gör ont på er båda.
– För bättre sugteknik: Håll bebisens huvud så att dess haka är något höjd, så blir det lättare att andas och svälja. ”Kittla” bebisens överläpp med bröstvårtan, så kommer den att gapa stort och får förhoppningsvis bättre tag nästa gång.
– Att byta amningsställning kan också hjälpa, så att trycket fördelas annorlunda mellan amningsomgångarna. Man kan t ex hålla bebis vid sin sida, under armen, istället för framför sig, på magen. Så länge bebis får stöd under rygg och nacke kan du prova dig fram.

Det finns lindring för det onda. Krämer, små plastskydd mellan bröstvårta och bebisens mun (”Amningsnapp”) och bättre sugtekniker kan möjliggöra läkning. Annorlunda amningsställningar att öva på kan också lindra. Småsår kan läka inom ett par dagar, och man kan fortsätta amma både under tiden eller senare, beroende på hur det känns.
Be om råd av BVC, och var inte alltför stoisk – din hälsa är viktig, både för dig och barnet. Blöder du finns risk för infektioner, bröstböld eller liknande, så det ska du genast söka läkarvård för.

Även mjölkstockning är vanligt vid amning. Då blir brösten spända och ömma, man kan få hög feber och bli väldigt dålig. (Se nedan.)

Bebisen vill inte äta?
Vill bebisen inte ha bröstet första dygnet? Håll din lille nära dig, hud mot hud och fortsätt erbjuda maten, men oroa dig inte. Många bebisar har svalt mycket fostervatten och mår lite illa. De kan kräkas lite slemmigt första dygnet, innan de alls är sugna på någon mat.
Det är helt normalt att bebisen tappar lite i vikt det första dygnet innan amningen kommit igång.

Däremot är det förstås viktigt att bebisen såsmåningom börjar äta. En liten, tunn och svag bebis kan bli för trött av sugandet och somna ifrån alltihop. Man kan då behöva fylla på dess energireserver med hjälp av utpumpad mjölk eller ersättning efter dess tappra försök. Man kan också behöva amma igen, lite till, efter en liten ”power nap”. Kanske får man försöka väcka bebisen med mjuk massage på händer och fötter. Även de små söta öronen kan smekas mjukt för att försöka väcka liten.

Om bebisen skriker högt, spänner den sig för mycket för att kunna suga. Då får man lugna först, kanske försöka droppa lite vätska i det lilla gapet för att visa att hjälpen är på väg. Det är alltid bra om man hinner förebygga sådana hungerskrik och erbjuda bröstet i ett tidigt skede, innan bebisen hunnit arbeta upp sig till förtvivlan. Läs mer om det här!

Det kan finnas medicinska skäl till att bebisen inte kan eller vill äta: problem med tungan, svaljet, andningen eller magen. Man brukar vilja se att amningen och bebisens mage kommit igång innan ni flyttar ifrån sjukhuset och BB. Är du orolig att något ska vara fel senare, prata med din BVC.

Om bebisen inte blir mätt?
Det tar ofta ett par -tre dagar innan mjölken ”rinner till”. Då blir brösten stora och spända, och det börjar ibland rinna mjölk från det bröst bebisen inte ammar (det är då man börjar använda amningsinlägg i Bhn, som suger upp överflödet. Eller så kan man samla upp överflödet i en sk amningskopp, för att frysa in och spara till reserv vid behov senare. Tips: Byt ut amningsinläggen i BHn innan mjölken surnar…).

Innan dess har bebisen druckit sk råmjölk, som innehåller en massa viktiga antikroppar och är bra för immunförsvaret. Bebisen behöver råmjölken, men det är inte några stora mängder som produceras. Det är inget att oroa sig för. Bebisens lilla mage upplever inte hunger ännu precis, den har ju fått allt den behöver genom navelsträngen tidigare. Så försök ta det lugnt. Ge er den tid ni behöver.

Däremot blir bebisen hungrigare efterhand. Den gnyr och suger, mycket och ofta. Det är viktigt att låta den lille / lilla suga på bröstet när hungern sätter in, så din kropp förstår att producera mjölk i den takt bebisen behöver den.

– Men, alla har vi en gräns. Vi måste ge brösten en chans att fylla på depåerna lite mellan varven. Och vi måste ta hand om våra bröstvårtor, som lätt får sår under detta intensiva sugandets fas. Blir bebis hungrig igen fortare än du hunnit återhämta dig (inom en timme kanske) får du be om ersättning på BB (eller skaffa själv). Klart din bebis ska må bra! Klart den ska bli mätt!

Problemet kan vara att bebis inte är så hungrig som snuttsugen. Så småningom, efter några veckor, kan man då bjuda den napp istället för bröstet (men i första hand din närhet, ofta räcker det att få vara nära och veta att man inte är ensam).
Kanske får du också (efter en månad eller så, när amningen fått en chans att komma igång ordentligt med hjälp av fri amning) bromsa småsnuttandet till ungefär en gång varannan timme, om du känner att det gör för ont att amma oftare. Låt sedan bebisen amma så länge som den vill. Väck gärna bebisen om den somnar mitt i, så den får suga klart. Det är ofta den sista mjölken som är fetast och ger störst mättnadskänsla, så byt inte bröst för fort.

Vi har bett om ersättning åt båda våra barn under andra dygnet någonstans, innan mjölken riktigt runnit till och bebisen visade tydlig hunger, som svårligen kunde mättas. De ger inte mycket ersättning på BB, men en 10 ml har de fått, och det har lugnat dem lite. Tillräckligt för att hinna fylla på bröstens depåer ännu en gång iallafall.

Senare brukar en omättbar bebis vara tecken på en sk ”tillväxtdag”, se ”Amning, magknip och sånt”. Det är jobbigt för alla, när bebisen inte blir mätt. Se till att ammande mamman får avlastningspauser, mycket att dricka och äta. Komplettera ev bröstmjölken med lite vatten (uppkokt för att bli sterilt, men avsvalnat till kroppstemperatur) eller ersättning framåt eftermiddagen eller kvällen till, så mamman får en chans att fylla på depåerna lite.

Sommarvärme
Kokt, avsvalnat vatten på flaska kan även vara en räddning under varma sommardagar. Bröstmjölken innehåller egentligen all vätska och näring bebisen behöver, så om bebisen är törstig ammar den helt enkelt mer, står det i böckerna. – MEN det kan vara svårt för mamman själv att hålla sin vätskebalans i schack medan hon ammar en liten törstig krake en gång i timmen. Att ge lite vatten åt barnet in emellan, kan ge paus nog att kunna amma ordentligt varannan timme istället.

Bebisar ska såklart inte utsättas för alltför stark värme eller direkt sol. De ska ligga svalt i skuggan, men det kan vara för varmt även där.
En barnvagn kan bli alltför varm, utan minsta friska fläkt som når ner till bebisen. Bättre då att ha bebisen i skuggan på en filt på marken, utanför vagnen. Generellt blir det 10 grader varmare i vagnen än utanför den, när suffletten är uppfälld.
Bebisar kan få värmeslag även vintertid, om de ligger fullt påpälsade i en vagn och kommer in i en tempererad affär, buss eller så. Anpassa bebisens kläder efter väder och var beredd att lätta på några lager när du kommer inomhus, även om bebis sover sött och du inte vill störa.
En bil kan bli kokhet i solen en varm dag – varje år dör hundar av värmeslag i bilar, trots att fönsterrutan kan ha varit öppen en bit.
-Lämna aldrig ett barn (eller en hund) ensamt i bilen! Man kan montera ut ett babyskydd med sovande bebis i, och placera i kundvagnen om man ska handla. Man kan bädda med jackor och filtar i samma kundvagn åt ett litet sömnigt förskolebarn. Har man ett riktigt kort ärende i närheten av bilen, med uppsikt över bil och barn, kan man hissa ner bilrutan en bit så barnet kan höras och får lite frisk luft.

Svalka
Nyfödda bebisar har svårt med temperaturregleringen. De behöver skyddas mot både kyla och värme. En varm sommardag kan de behöva ett lager kläder på sig, kanske också en tunn filt i vagnen som skydd mot svala vindar. Men klä inte ens de minsta i tjocka kläder en varm dag!
En bebis som blivit några månader, som har lite kött på benen, kan vara nöjd med bara blöja och solhatt en varm dag. Men klä hellre på dem ett lager för mycket än för lite och skala av efterhand som behov uppstår – ett varmt barn skriker upprört, blir högrött och ilsket – innan det blir slött och feberdåsigt. Om det hinner bli överhettat, behöver barnet dricka och svalkas av (med ljummet vatten eller frisk luft, t ex).

En fläkt kan kännas svalkande när inomhusluften är kokhet. Rikta inte fläkten direkt mot ett naket barn bara, det blir för kallt efter en kort stund.

Fuktiga handdukar på panna, händer, ben och armar kan också kännas skönt för en varm liten bebis. Se efter hur bebisen reagerar så klart. Gillar de fukten och svalkan kan de ta tag i handduken och trycka den över ansiktet eller gnida längs kroppen (inte helt kontrollerat förstås, de är trots allt bebisar). Drar han eller hon ihop sig, gnäller eller skriker, så får man prova något annat. Kanske lite varmare vatten? Vatten leder bort värme, så även ljummet vatten hjälper till att svalka.

Kontrollera bebisens temperatur och allmäntillstånd så den lille inte sjunker ner i apati av värmeslag. Då måste man svalka barnet, vare sig de gillar det eller inte. Ett bad (strax under kroppstemp på de minsta) är inte alls fel. Doppa fossingar och ben lite hastigt i ca 20 gradigt vatten på stranden funkar också. (Kallare än så känns olämpligt för bebisar.)

Har bebisen ont i magen?
Gaser ger ofta magknip i de små nyföddingarnas känsliga magar. Försök få bebisen att rapa efter maten. Håll den lille upprätt och gå omkring med den lille lutad mot axeln (med en behändig handduk som skydd för kläderna vid ev kräkning).

Maten mamman äter kan påverka bebisen på olika vis genom mjölken. Allergiska symptom som rodnad, orolig mage eller utslag kan bero på något mamman ätit. Prata gärna med en specialiserad barnläkare vid misstänkt allergi (inte alla BVC är uppdaterade tyvärr).

Magknip hos bebisen kan uppstå om mamman äter t ex bönor, kål, vindruvor, jordgubbar eller katrinplommon. Alltsammans nyttigt och bra, men jobbigt för de minsta bebisarna, som hanterar gaser dåligt. Deras magar blir tåligare efter ett par månader, men mjukstarta försiktigt med sådan mat.

Läs mer här om mat och magknip generellt, speciellt om magknip och speciellt om kolik.

Den trötta modern
Tänk på dig själv (eller, om du som läser är man: tänk på kvinnan i ditt liv) här. Mamman måste dricka mycket, äta mycket, vila mycket. Hon har massor att ta igen efter en förlossning, både energi, näring och sömn.

Amningstiden är inte en tid för bantning! (Fast många går ner sina överskottskilon av bebisens intensiva ätande. Själv har jag aldrig varit så smal och smäcker som under yngste sonens årslånga amningsperiod, trots att jag åt som en häst och till stor del levde på ren ”HCHF” diet – ja, ”high carb, high fat”: massa godis, glass och kakor alltså. Och en och annan ostbit på det. Jag vågade knappt sluta amma – och mycket riktigt, när han slutade amma började min mat fastna på rumpan igen. Ödesdigert. )

Den näring bebisen får av mamman, genom hennes kost, är omfattande. När kosten sviker tar kroppen av sina reservförråd istället, för att ge bebisen vad den behöver. Om det bara var fett bebisen behövde skulle kanske många vara nöjda, men det funkar inte så. Mammor som äter otillräckligt kan drabbas av försämrat immunförsvar, utmattning, svagare skelett mm, och vid bantning kan det även ge lite mindre energi och därmed sämre tillväxt för bebisen.
Självklart är det bäst att äta hälsosamt, varierat och näringsriktigt – man kanske orkar man inte som bäst stå och koka broccoli just nu, eller så får bebisen magknip av det. Därför är vitamin- och kanske framförallt kalciumtillskott (iallafall om du inte kan äta mjölkprodukter själv) inte fel. En ammande kvinna beräknas behöva ca 1000 mg kalcium / dygn. Det motsvarar drygt 1 l mjölk (eller 2 st kalciumtabletter). Tänk även på behovet av D-vitamin för att kroppen ska kunna ta upp kalcium, det ingår ofta i kosttillskott.

Ytterligare en sak mammor kan behöva tänka på i samband med matintag, är att hålla magen i trim. För att undvika förstoppning efter förlossningen (det är ju inte så kul att gå på toa ändå, efter vad man gått igenom) kan man äta linfrön eller ta ett pulver som heter Movicol och blanda med vatten, för… tja, bekvämare magfunktion.

Mjölkstockning
När mjölkgångarna blir inflammerade och svullna, så mjölken får trångt att passera, kallas det mjölkstockning. Då blir brösten spända och ömma, det kan kännas hårt, som en eller flera knölar, någonstans. Ibland kan man se röda fläckar på bröstet. Obehandlad mjölkstockning kan leda till besvärligare bröstinflammationer med hög feber.

– Kontakta din primärvård (vårdcentral eller i vissa fall kvinnoakuten) om symptomen inte går över inom ett dygn. Infektioner i brösten – då bakterier kommit in i bröstet t ex genom sprickor och småsår på bröstvårtan – ger liknande symptom (smärta, förhårdnader, rödflammighet, feber), och behandlas med antibiotika. Där hjälper inte självhjälpsförslagen nedan!

Mjölkstockning är relativt vanligt vid amning, nästan alla mammor drabbas någon gång av en lindrig variant. Särskilt vanligt är det i början, då mjölken rinner till, eller om bebisen drabbas av sjukdom eller så som rubbar amningen. Om mjölk dröjer kvar och brösten inte töms ordentligt ökar risken.

Det finns faktiskt kemiskt oxytocin som man tar som nässpray (Syntocinon), för att hjälpa kroppen slappna av och släppa fram mjölken (vid mjölkstockning t ex). Man sprayar sig i näsan några minuter innan amning och låter sedan bebis amma. Det kan lindra inflammationen att bara släppa ut överskottsmjölk, man kan få ner feber, ömhet och andra symptom ganska snabbt. Man kan få det utskrivet vid mjölkstockning (enklast av läkare knuten till BVC). Jag rekommenderar alla som vill amma (och som tål detta medel) att ha det hemma för att förebygga problem när amningen känns svår, av olika anledningar.

Behandla mjölkstockning själv genom att:
Låta bebisen suga särskilt ifrån det drabbade bröstet. Det är inget fel på mjölken så länge du inte har en infektion, och spänningen blir värre av mjölk som trycker på. Hjälp ev till med en bröstpump.
Hålla brösten varma. Vetevärmare (påse man värmer i micron), varmvattenflaska eller en varm dusch kan hjälpa.
Massera brösten mjukt ända utifrån armhålorna och ut mot bröstvårtan.
Spraya ev (om du har) näsan med Syntocinon 5 minuter före amning, för att underlätta tömning av bröstet.

Förebygg mjölkstockning genom att:
Låta bebis tömma bröstet ordentligt vid amning – truga lite innan du byter bröst.
Hålla brösten varma. Det finns t ex ullinlägg till BHn på vintern. Eller svep en varm yllehalsduk runt hals och bröst innanför jackan.
Måste du amma utomhus när det är kyligt, försök hålla bröst och barn täckta av en varm halsduk eller liknande.
Att bada kallt på sommaren är en risk – men man kan doppa sig fort, byta bikini kvickt och värma sig noga efteråt, om du som jag inte vill avstå.

Bröstböld
Obehandlad mjölkstockning eller bröstinfektion kan i vissa fall leda till bröstböld, där bakterier och var samlas inuti bröstet. Det gör då rejält ont där bölden sitter, fast området kan kännas mjukare än under det inflammatoriska stadiet tidigare. Febern kan dala, men en färgskiftning kan synas vid det ömma området. Infektioner kräver sjukvård. Ibland behöver området dräneras på var, andra gånger räcker antibiotika.
Läs mer här!

Hjälpmedel vid amning
Apoteket har både amningsnappar och bröstpumpar, amningskoppar, och snälla salvor som t ex Bepanthen.

En bra amningsbh är praktiskt. Man behöver någonstans att lägga amningsinläggen när mjölken rinner – en modell där man knäpper ner en kupa åt gången är fiffigt i de fallen. Man behöver extra stöd när brösten blir mjölkstinna och större än man är van.
Storleken är lite tricky. Du vet ju inte på förhand hur stora dina ammande bröst behagar bli. Räkna med att gå upp minst en kupstorlek, och ta gärna i lite i omfånget också, om du köper en innan bebis kommit.
Även om du väntar med att köpa amningsbh är tillpassningen svår: Mjölkstinna bröst sväller en hel del – minst en storlek! Efter amning sjunker de tillbaka igen. Elastisitet i BHn är alltså viktigt.
BHn ska vara tvättbar, gjord i naturmaterial (så huden kan andas), och du behöver antagligen mer än en (mjölk rinner både hit och dit, och surnar så småningom). Den ska inte klämma åt någonstans, mjukt och fint ska det vara – undvik byglar och formpressade varianter. Punkttryck kan ge inflammationer, mjölkstockning och elände.

Amningsinlägg till BHn (torkar upp mjölkspill) brukar behövas när mjölken rinner till. Det kan droppa från mjölkstinna bröst inför amning, eller droppa lite mjölk efter att bebisen slutat amma. Ett bomullsinlägg fångar upp smådroppar och håller bröstvårtan torr. Byt ofta (t ex efter varje amning), eftersom surnande mjölk luktar illa.

Under amningen kan det droppa, rinna eller rentav spruta mjölk ur det bröst barnet inte suger på. En liten amningskopp (ser ut som en liten plastskål vars lock har ett lagom stort hål att stoppa in bröstvårtan i, och en pip att hälla ut mjölken genom) kan fånga upp mjölken. Barnet kan serveras mjölk direkt ur koppen, eller så kan du frysa in och spara till senare tillfällen (då ska den värmas till kroppstemperatur före servering, micron är fiffig till sånt). Annars är det bäst att kasta mjölken, diska och koka koppen, för det bildas snabbt bakterier i mjölk som kan vara skadliga för din bebis känsliga mage.

Om du får sår på bröstvårtorna (eller t ex har inåtvända bröstvårtor, som gör att bebisen har svårt att få ett bra tag) kan det hjälpa med en ”amningsnapp”. Den ser ut ungefär som en bröstvårta i silikon (fast med bred kant runt om) och placeras ovanpå din, som skydd när bebisen suger. Mjölken kommer ut genom små hål i toppen. Det kan krävas lite träning för att komma överens med bebis och amningsnapp om hur detta går till, nappen luktar ju inte mjölk eller mamma. Ibland hjälper det att klämma ut någon droppe mjölk på toppen för att det ska lukta rätt för bebisen, få den att vilja smaka. Man kan sluta med nappen när ev sår läkt.

Bröstpumpning
Ibland behöver man pumpa ut mjölk, t ex om bebisen inte kan suga själv (kanske pga för tidig födsel, svårighet med sugtekniken eller sjukdom av något slag). Det kan vara bra att pumpa ut mjölk efterhand, frysa in och spara om man vill få avlastning en stund, så att barnvakten eller amningsassisterande fader, kan erbjuda bebisen mat medan du sover eller är någon annanstans. Det kan också vara till hjälp om man får mjölkstockning och måste få ut mjölk ur det inflammerade bröstet.

Bröstpumpar finns i olika modeller, där de billigare är manuella. Man behöver inte nödvändigtvis köpa en bröstpump. Kanske behöver du ingen. Ofta kan man hyra / låna på sjukhuset då man har medicinska skäl att pumpa. (Det är då bara maskinen man hyr, det finns engångsdelar för mjölk och bröst!)

Det är inte helt enkelt att pumpa ur mjölk. Det gäller att blunda och tänka på barnet, har det sagts mig. Det ser konstigt ut när bröstet pressas utåt av trycket, det kan spänna och göra lite ont om man inte lyckas slappna av. Personligen har jag testat 3 olika pumpar utan framgång. Ammat i 25 månader, haft mjölkstockning 6 gånger, men inte lyckats pumpa ut en full måltid en enda gång. Det har antagligen med förmågan till avslappning att göra. Jag är inte bekväm med apparater, med barnen är det en annan sak.

Med detta sagt känner jag många som pumpat ur framgångsrikt, i ett fall flera liter om dagen (vilka hon skänkte till bättre behövande på sjukhuset. Det är stort. Fast hon gjorde det ursprungligen av rädsla för mer mjölkstockning, blev trött på att sitta vid pumpen flera timmar om dagen, och avbröt efter ett par veckor.)

Jag vill bara inte bidra till prestationsångest – allt är inte enkelt och allt blir inte som man tänkt sig. Försök ta det lugnt, ta det som det kommer och anpassa er efter bebisens behov nu i början. Utgå inte ifrån att du med hjälp av bröstpump kan bolla iväg din bebis problemfritt för att ta dig ut på egna projekt. Låt bebis vara huvudprojektet för en tid!

Annons

3 kommentarer till Amningsproblem

  1. Ida skriver:

    Tack. Detta var ett fantastiskt inlägg som svarade på mpnga av mina funderingar. ❤️

  2. Rebecca skriver:

    Otroligt bra inlägg! Tack för att du skrivit allt så bra 🙂

  3. Christina skriver:

    Tack för all hjälp jag fick av att läsa ditt inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s