Flaskor, nappar och sånt

Det finns olika modeller av nappflaskor: olika storlekar, material och typer av nappar. Det är värt att titta lite på de olika sorterna, och läsa på förpackningarna vad de är avsedda för, så att man köper en sort som passar barnets kost, ålder och ev speciella behov. De är anpassade för olika bebisstorlekar och olika sorters mat.

Alla flaskor och nappar ska diskas ur och kokas i 5 minuter för att steriliseras, innan bebisen får mat ifrån dem första gången. Precis som alla nytillverkade kläder ska tvättas noga innan man klär på barnen dem.  Tillverkningsindustrin är full av kemikalier och långt ifrån steril.

Inför och efter varje måltid är rengöringen fortsatt viktig, för de små känsliga magarna. Läs tips för effektivisering av diskbergen nedan.

Nappen

Man börjar med de minsta sugnapparna till de minsta bebisarna, och byter napp efterhand som bebisen växer eller ni ändrar kosten. Sugnapparnas hål är olika stora för att släppa igenom den mat de är anpassade för: För välling behövs lite större hål i sugnappen än för mjölk / ersättning som är mer lättflytande. Minstingarna sätter lätt i halsen och ska dricka modersmjölksersättning ur små napphål som ger lagom flöde.

Napparna i flaskorna kan vara gjorda i latex eller silikon. Silikon är lite styvare, medan latex efterhand torkar ut. Det finns barn som är allergiska mot latex (de kan få röda utslag kring munnen t ex) och det kan lukta och smaka lite konstigt. Det är inte alla bebisar som vill dricka från latexnappar.

Man behöver byta nappar efter ett par månader av hygiensika skäl och bör alltid kontroll-dra dem för att kontrollera att de är hela. Det kan bli sprickor i dem, som ger för stort flöde eller t om riskera att en del lossnar vid bebisens kraftiga sugande. Byt nappar med sprickor!

Flaskan

Det finns flask-modeller med ventil, som släpper in luft efterhand som bebisen suger i sig vätska. Det minskar vacuum (baksug) i flaskan, vilket ger bättre flöde för maten och mindre gasbubblor i magen på bebisen. Det underlättar för alla parter den första tiden.

Det är en bra idé att köpa flera flaskor av samma märke och modell, så att du har reserver och så att alla korkar passar alla flaskor. Då slipper du en hel del pussel för att få ihop rätt bitar efter varje disk. Enklast är att köpa sådana som finns i vanliga mataffärer så att du inte behöver leta efter specialbutiker om ni är bortresta någongång.

Du behöver antagligen inte gå på mesta hi-tech flaskan om inte din bebis har speciella behov.
Man måste inte heller köpa minsta modellen av flaska för att man har en liten bebis – det är nappstorleken som är viktig för bebisen. Om det bara finns lagom stora nappar (ofta kan man byta mellan olika nappstorlekar på flaskan) kan man ha en lite större flaska under längre tid.

Rengöring, disk och sterilisering

Skölj ur använda flaskor och nappar så fort som möjligt efter maten (utan att stressa upp och iväg efter matstunden). Släng eventuellt alltihop i en hink vatten med diskmedel i om du inte vill gå ur sängen (begripligt). Så kan du diska dem senare utan att det surnat och torkat in.

Diska flaskor och tillbehör, för hand eller i maskin. Napparna tål dock inte maskindisk utan tvättas med ljummet vatten och diskmedel. Skölj noga så inga diskmedelrester finns kvar.

Koka flaskor och nappar i 5 minuter för att sterilisera dem och låt torka inför förvaring (fukt blir inte fräscht efter ett par dagar instängt i flaska i köksskåpet…).
Använd en stor gryta vid kok-disk, så får det plats många flaskor på en gång. Man kan koka nappar och ev medicinskedar på samma gång.

Skaffa gärna flera flaskor så att du har reserver. Då räcker det att göra ett eller ett par uppkok om dagen.

Förvarar du vatten i termos, så diska ur och sterilisera den också med kokhett vatten en gång om dagen.
Du kan också hälla det steriliserade vattnet på flaska, eller i tillbringare och förvara kallt i kylen. Det kan användas för att späda varmvatten med till lagom kroppstemp, direkt i flaskan senare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s