Att göra en regnig dag

Nu har vi av svinkoppor och brist på sommarväder tvingats till viss kreativitet.
Här några tips och idéer att prova eller förkasta efter tycke och smak.

Utomhusmöjligheter:
– Klä på sig full stridsmundering (regnkläder) och gå på promenad. Barnen bryr sig sällan om lite regn, så om inte vi heller gör det behöver inte vädret vara ett hinder. Tänk klämkäckt: det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Fast förbered er för uppvärming och torkning vid hemkomst. Blir man blöt blir man snabbare nerkyld, så ha med någon extra filt, handduk eller ombyte.

– Leta kantareller. Kalla det skogens Guld och barnen hjälper ivrigt till.

– Leta fossiler. För barn med fantasi kan varje sten vara en möjlig dinosaurieknota, en klippstrand full av intressanta sprickor och former kan se ut som stora avtryck och spår av det ena eller det andra. (Vill ni leta riktiga fossil är kalkstensklippor fulla av dom.) Ett tu tre är man på skattjakt istället. Kanske det gömmer sig en skattkista under nästa sten? Man vet aldrig…

– Leka pinn-race vid rinnande vatten. Halva utmaningen består i att se till att barnen inte trillar i samtidigt som pinnarna. Den andra hälften i att hitta pinnen bland all annan bråte i strömmen.

Regnpromenad

– Bygga sandslott i blöt sand. Skulpturer är också kul.

– Bada även om ingen sol tittar fram. Sommarregn kan även fungera som hyfsade duschar.

– Leka sjörövare vid stormig kust, eller egentligen vilket vattendrag som helst. Det krävs inte mycket, t ex en fleecefilt knuten runt halsen som mantel, en pinne som pistol eller svärd. Har man tid och lust kan man göra ett gediget förberedelse arbete och pyssla fram ögonlapp och pirathatt av papp, kanske en flagga att tejpa upp på en pinne. Det kan ta en halv dag bara det. Ta med en spade att leta gömda skatter med. Fantasifulla föräldrar med t ex en glittrande studsboll eller några vackra kulor till övers, kan ju gräva ner detta i smyg på lagom hemligt ställe, konstruera en skattkarta och låta barnet hitta den.

– Leta fina stenar till stensamlingen. På sydkusten kanske bärnsten? Eller snäckor, pinnar eller fina fjädrar? Kan även användas för att bygga slott, båtar eller något annat spännande med.

– Fiska. Det går jättebra med en pinne, ett snöre och en liten brödbit för de minsta. Eller en håv och en spann med vatten.

– Åka på Upplevelse-utflykt. Man får anpassa sig efter sin budget förstås, men det finns ofta ett utbud bland gratis evenemang som i alla fall erbjuder nya intryck och lite omväxling. Håll koll i tidningen efter vad som händer, det kan vara sagoläsning på biblioteket eller körsång någonstans, en invigning av affär eller så.

Många friluftsmuseum, djurparker eller nöjesparker har ställen där man kan kura under tak i nödfall. Kanske en båttur någonstans kan vara exotiskt värre. Kanske en cirkus finns i närheten? Eller välj ett utflyktsmål som är helt inomhus: knata runt ett museum (det finns sådana som är intressanta även för barn, eller åtminstone är försedda med någon barn-lek-hörna), även ett gammalt slott eller kyrka kan man ofta besöka för hyfsat billig peng.

Minisport och rörelse inomhus:

– Bordsfotboll, minipingis, minibiljard och andra bärbara miniformer av spel och sporter kan sysselsätta alla parter ett tag.

– I brist på minispel kan man bygga egna varianter: Bygg en spelplan. Gör t ex en kant av ihoptejpade pappbitar eller kuddar, rulla en boll av papper och blås på den med sugrör, eller knäpp iväg den med pekfingret. Var och en får hålla sig på sin halva planen och det gäller att träffa motståndarens kantsida, eller ett mål man byggt upp av klossar eller så.

– Kasta prick är bra för hjärnutvecklingen, sägs det. Man kan kasta Gris med en mjuk boll, eller spela kula. Vi har en kardborre-måltavla och dito små bollar som man kan öva med också. Sugproppspilar kan skjutas mot dörrar. Man kan spela innebandy med en mjuk skumboll och en dörr som mål. Minibasket kan bestå av en papperskorg på ett bord eller en hylla, och åter en mjuk boll.

– Man kan kombinera flera grenar i en 3-kamp. Är hela familjen involverad (klart mest uppskattat av barnen) får man ha olika startlinjer för vuxna och barn, där de minsta barnen kanske får stå nästan intill målet för att ha en chans, medan de större kanske klarar att träffa på någon eller några meters håll.

– Leka inte-stöta-mark. Välj ut en lämplig plats utan alltför bräckliga dekorationer i närheten eller vassa kanter att trilla in i. Dra fram lite stadiga möbler att hoppa / balansera på. Kuddar, filtar och mattor går bra att slänga ut däremellan.

– Fixa disco. Favoritmusik på hög volym och vild dans. Vilt fladdrande scarves ger en extra dimension.

– Utrusta barnen med kuddar, låt dom rida på mammas och pappas ryggar såsom riddare och ni har ett tornerspel på gång.

– Blås upp ett par ballonger. Man kan kasta eller sparka dom till varandra, spela volleyball med dem (inte nudda mark-typ), sätta dom i ett snöre och springa runt runt räcker långt för en 2 åring, eller släppa ut luften ur dom så dom pruttar iväg.

– På ett slätt golv kan en filt användas som kälke, bli en ”flygande matta” eller en motorbåt… Placera barnet på filten, ta tag i ena änden, dra! Har du flera barn inblandade kan de dra varandra.

Stillsammare inomhusmöjligheter:

– Bygga med lego. En stor härlig hög på mjuk matta kan underhålla alla parter en stund. Försök bygga något gemensamt eller var för sig: en bil, en giraff eller ett slott kanske?

– Bygga kojor.

– Leka kurragömme.

– Baka. Chokladbollar funkar alltid. Ingen ugn behöver man ens. Det är bra för små barn att få kladda lite, och lära sig rulla bollar är bra. Bröd kan man också göra. Komplettera gärna med att läsa någon pedagogisk bok på temat, t ex Totte bakar.

– Klä ut sig. Gå igenom garderoben efter gamla märkliga plagg. Låt barnen prova hattar, skor och halsdukar. Kanske gamla billiga smycken kan bli fina skatter?

– Göra trolldeg. Forma den till egna leksaksfigurer att komplettera ev dockskåp och riddarborgar med: möbler, djur eller hiskliga monster utifrån tycke och smak. Måla när det har torkat.

– Måla. Med riktiga färger och stora papper är det alltid roligast. Använd skyddspapper, förkläde eller nakna barn och stå beredd med torktrasor när vattenglaset välter.

– Pyssla. Det finns massor av pysseltips på Bolibompa webben, mfl. Här ett exempel på små enkla troll. Det behövs en sten, ”pysselögon”, akrylfärg, garn eller liknande och lim:

stentroll

– Spela spel. Välj något på rätt nivå för barnen: Memory, 3 i rad, eller Gömma nyckeln (eller annat valfritt föremål) brukar gå hem.
Eller lägg fram t ex 5 föremål på ett bord, be barnet vända sig om, ta bort ett och låt det gissa vad som försvunnit. ”En barnlek” sa 6 åringen, vilket ju stämmer – nivån passade 3 åringen bättre.
För de lite större, i skolåldern, kanske något bräd- eller tärningsspel (Den försvunna diamanten, Dinosauriespel eller Monopol, det finns spel för olika åldrar och intressen) eller kortspel (”Finns i sjön” är en bra början, ”Stress” inte heller så komplicerat för skolbarnen).
En förenklad version av Pictionary kan involvera hela familjen och kompisar därtill. Vi kör varianten att en ritar (på ett stort papper eller en whiteboard), resten gissar. Den som gissar rätt får rita nästa gång, och den som ritat får bestämma vad som ska ritas. Man kan göra charader enligt samma princip. Välj lätta saker för barnen att illustrera, och välj att inte gissa först alltid, så att alla får en chans att prova, och ni turas om.

– Läsa saga. Välj en fin, så blir det stämningsfullt. Eller en pedagogisk, som handlar om något viktigt för era barn just nu. Eller en rolig, så ni får skratta lite. (”Drakens jul” av Dav Pilkey fick hela min familj på fall, men vänder sig kanske främst till förskole- eller yngre skolbarn.)

– Tänd ett ljus. Ställ det på en porslins- eller metallbricka och grilla marshmallows över det. Använd grillspett i metall så ni inte tuttar fyr på huset om ni råkar komma lite för nära lågan.

– Ha picknick inomhus, eller under tak, eller kanske i ett lektält. Saft och bullar eller nyttigare juice, frukt och smörgås.

Legobygge med stora klossar för små runda nävar

Nu tittar solen fram! Nu blir det utflykt utomhus istället!

En kommentar till Att göra en regnig dag

  1. Filippa skriver:

    Jag har också skrivit ett liknande blogginlägg! kolla in det med denna länken:
    http://filippaesson.blogg.se/2015/july/saker-att-gora-en-regnig-dag.html

Lämna en kommentar