Fixa flaskmat

När bebisen ska matas med modersmjölksersättning, blandar man enklast rent, ljummet vatten med pulver i en ren liten nappflaska. ”Vicka” ner pulvret i vattnet så det löser sig utan att bildas luftbubblor (som ger magknip när bebisen sväljer dom). Klart!

Modersmjölk kan hämtas ur frysen, tinas och värmas i micron, eller värmas i varmvattenbad.

Kontrollera alltid temperaturen innan du serverar mat till bebisen!
Blanda vätskan väl (svep runt den några varv i flaskan, men undvik att skaka eftersom det bildas fler luftbubblor då), särskilt efter micro värmning. Varken flaskan eller vätskan ska vara så varm att bebisen kan bränna sig. Kroppstemperatur mäts bäst mot dina läppar eller handleden. Kläm ut en droppe och känn att drickan är lagom varm innan bebisen får smaka.

Det finns olika läror kring effektiv eller hygienisk tillagning, olika rutiner som passar olika familjer och därmed också olika knep för att späda, förvara och rengöra. Jag har samlat lite tips här, att fundera över och ta ställning till.

Värma vatten:
Alt1) Koka upp i kastrull på spisen eller i vattenkokare och låt svalna. Vatten bör kokas upp för att vara sterilt.

Alt 2) 10 sek i micron på full effekt värmer en dl ganska lagom till kroppstemp. Ta hellre lite för kort tid, eller lite extra vatten, och värm i omgångar. Blanda och känn av mellan varven – hellre än upptäck att blandningen är kokhet och måste kylas. Med en hungersskrikande bebis känns varje sparad sekund värdefull.

Kyla vatten:
Dopp i kallvatten, medan man sveper runt vätskan i flaskan så det blandas ordentligt, sänker tempen.

Eller späd det varma vattnet med kallt vatten. (Helst tidigare uppkokt. Uppkokningen steriliserar vattnet. Vissa menar att det är onödigt med svenskt kranvatten, men det är en säkerhetsåtgärd.)

Ett tips för att blanda ersättning på ett hygieniskt och ändå snabbt och smidigt sätt, är att koka upp en-ett par liter vatten morgon, middag och kväll. Vattenkokare är smidigt.
Låt vattnet svalna till kroppstemperatur.
Häll det sedan i (väl rengjord, helst steriliserad med kokhett vatten) termos så håller sig vattnet lagom varmt i 6-8 timmar och kan blandas med pulver direkt i flaskan vid behov.

Häll även en liter eller så i en (väl rengjord, helst steriliserad med kokhett vatten) tillbringare som sedan förvaras svalt i kylen under dagen. Det kan användas att späda lite för varma blandningar med, t ex, eller microvärmas och blandas med pulver för direktservering.

Allra riktigast blir det nämligen om du förvarar kokhett vatten i termosen, blandar med pulvret och sedan späder med kallvatten till rätt temp. Då blir ersättningen också upphettad så att ev bakterier i pulvret oskadliggörs.

Färsk och hygienisk mat

Det är viktigt med mathygienen. Den lilla bebisen tål bakterier dåligt och det samlas fort bakterier i odiskade flaskor, samt restslattar av ljummen mjölk. Rester ur flaskan ska därför kastas och flaskan diskas efter användning.

Färdigblandad ersättning kan förvaras i kylskåp 6-8 timmar, men helst bör den serveras ”färsk”.

– Tvätta dina egna händer innan du börjar ”tillagningen” med pulver och nappflaskor.

– Använd rena, gärna sterila (de första 3 månaderna iallafall) flaskor och nappar att servera maten i. För tips om diskning, se flaskor, nappar och sånt.

– Använd rent vatten: Kallt friskt vatten från kranen. Om ni har egen brunn bör ni kontrollera vattenkvaliteten och helst koka vattnet innan det serveras till bebisen.

Låt det rinna fram en stund genom rören för att minska mängden utfällda metaller (som löses ut i små mängder när vattnet står stilla i rören).

Följ anvisningarna för rengöring som står på förpackningen. Iallafall som huvudprincip, men översätt till realistiskt genomförbara vardagsprocedurer med gott samvete. Det är bra att veta vilka delar av flaskan som tål maskindisk eller kokning t ex, viktigt att rengöra alla delar innan man använder dem första gången – men man måste kanske inte koka allt varje gång, eller kontrolldra nappen 30 minuter efter förra kontrollen…

Hur noga man vill vara är kanske bäst att fundera ut själv. Rådgör gärna med BVC. Kanske är det allra viktigast med hygienen de första månaderna? Kanske är det viktigare att koka vattnet om man är utomlands eller har egen brunn, osv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s