Att amma

Det är visserligen naturligt att amma, men bara för att det är naturligt är det inte problemfritt alla gånger. Första gången kan ju vara lite knepigt i många sammanhang. Detta är nytt för både dig och bebisen!

Den nyfödda bebisen kan inte be om mat eller förklara att den känner sig lite ensam och osäker just nu. Men den behöver mycket närhet och en ständig försäkran att du finns inom räckhåll, för utan Dig är den Ensam i världen. Då blir man ledsen och orolig, gnäller eller skriker hjärtskärande på hjälp.
Försök förebygga ledsenheten och oron med din närhet och, om så önskas, mat. Att du är uppmärksam på bebisens små signaler ger bebisen trygghet. Er kontakt är bebisens livlina.  (Läs om vanliga hungerstecken nedan)

Mjölken drivs ut av ”lugn och ro hormonet” oxytocin. Det bildas i kroppen t ex då mamman trivs och har det bra med sitt barn. Kanske när hon ser djupt in i sin lilla bebis vackra ögon eller då bebisen utvecklat fiffiga tekniker att kittla bröstvårtan med tungan. Det känns kanske lite skamligt, men kan inte hjälpas – det funkar och mjölk kommer.

Mjölk kan också rinna till då mamman får en kram, en massage, mjuka smekningar och snälla komplimanger av sin partner. (Lååångt senare, om man fortfarande ammar då, kan även sex få mjölken att droppa förföriskt…) Tom en varm dusch kan få mjölken att rinna. Detta är alltsammans bra knep att ta till om man känner sig spänd eller stressad och behöver amma eller pumpa ur mjölk, t ex vid mjölkstockning.

Då vi blir stressade, t ex av oro för barnet, av konflikter, prestationsångest eller folk som kommer med olika besked om hur man gör ”rätt” hela tiden, bildas det mindre sådant hormon.

Ha din bebis nära, erbjud bröstet, andaaas… och TA DET LUGNT! 
Så löser det sig, för det mesta.

Placera er bekvämt i en skön fåtölj med en stadig kudde som stöd under bebis, eller på sidan i en bred säng, så att den lille ligger intill dig och dina bröst i bra amningsposition och kan sova eller snutta lite hur den vill, medan du själv har en god bok, telefon och TV fjärris till hands. Där kan ni sitta och vila er i timmar – det är ert viktigaste jobb den första tiden. Vila er i form.
Ha alltid ett stort glas vatten nära till hands. Man kan svepa en halvliter i timmen emellanåt. (Och behöver därför också kissa ganska ofta. Det är normalt, jag lovar.) Frukt och snacks är också trevligt att ha intill sig. Man blir hungrig av att amma.

Att komma igång
Det kan ta någon dag innan bebis har lust att suga. En del har magen full av fostervatten, och ägnar sig helst åt att kräkas ut slemmet först, innan de ger sig på att amma. Det kan ta ytterligare någon dag innan det verkar hända något, innan det märks att mjölk faktiskt rinner ut.

Det är okey, det är helt normalt. Fråga gärna personalen på BB eller BVC till råds om det är något du vill veta, för de är duktiga på detta med amning.
– De ska kunna se till situationen för just dig och just din bebis. Behövs medicinsk vård, samtalsstöd, näringslösning, bröstvårtsskydd? Det finns hjälp att få för nästan alla undantag som faktiskt kan finnas, t ex då bebisen är underviktig eller mamman sjuk. Kanske bebis är för svag för att orka amma?
Läs mer om vanliga amningsproblem här!

Men, låt ingen göra dig orolig för amningen så länge din bebis snuttar då och då och överlag mår bra (dvs i princip andas och bajsar som den ska, i det här skedet). Att bebis gnyr lite är tyvärr närmast ofrånkomligt, för magen är känslig och livet utanför livmoderns ljumma vatten hårt och kallt i jämförelse… Man får hålla nära, värma, trösta och gosa så gott man kan.

Om bebis gråter eller skriker otröstligt kan det däremot vara bra att be om råd förstås. Det är detta (bl a) som BVC är till för. De kan ge dig tips och förslag, titta till bebisen och dess navelstump, kanske remittera till en läkare. Ofta är närhet, kroppsvärme, en mjukt ombonad inlindning och fri tillgång till bröstet nog, men om inte, kanske en läkarundersökning kan klargöra vad felet är?

Tecken på hunger:
Den nyfödda bebisen kan hållas nära ditt nakna bröst, så att den fritt kan söka sig dit, provsnutta lite, känna doften och din närhet. Det är tryggt och mysigt och bara bra om man förekommer hungern på de minsta. Efter ett par dagar kan man gå på signaler istället, fortfarande med målet att förebygga hungern och mata så fort som möjligt. Mätt bebis = nöjd bebis.

Tidiga tecken på hunger är när bebisen i tur och ordning:

Smackar med tungan och trutar med läpparna
Suger på sina nävar, eller något annat den kommer åt. Pappas axlar brukar vara populära.
Visar sökbeteende – om du stryker bebisen över kinden, vrider den huvudet och munnen ditåt, i hopp att det är ett bröst som närmar sig
Gör hackande rörelser med huvudet

Allt detta händer innan bebisen börjar gnälla.
Efter gnäll kommer skrik.

Försök mata så fort bebisen visar att den är hungrig.
Hinner bebisen arbeta upp sig till hungerskrik kan det vara svårt för den att suga ordentligt. Man behöver då först lugna, trösta och sedan truga in maten i munnen på bebisen – som i förtvivlan kan ha spänt sig så att den trycker tungan högt upp i gommen och inte kan suga. Det är en ond cirkel. Att droppa lite uppkokt – men avsvalnat, max kroppstempererat! – vatten i munnen på en liten förtvivlad krake kan vara bättre än ingenting. Även droppar av ersättning eller bröstmjölk om man lyckas klämma ut några för hand, kan hjälpa bebisen förstå vad som är på gång.

Ständigt hungriga små bebisar
Små magar behöver som regel mat ofta. Brösten behöver också tömmas för att börja producera ny mjölk. Nyföddingar kan därför komma att amma nästan konstant, innan magen vant sig vid maten och innan mjölkproduktionen kommit upp i en nivå som passar bebisens behov, så att den faktiskt blir mätt. Räkna med att mata var och varannan timme de första 2 månaderna. Ja, det är jobbigt, men det är också fint. Livets mening och sånt.

För en liten bebis är det hårt arbete att suga på bröstet. Är de svaga från början, trötta eller hungriga, kan de behöva fylla på med extra energi för att orka igång – lite ersättning eller utpumpad mjölk – det är inget fel! Tvärtom, bebisen ska få vad den behöver, så löser sig det mesta efterhand.

De små kan också bli trötta och somna halvvägs in i amningen. Låt den nyfödda bebisen sova lite mellan sugförsöken, för att orka nya tag senare. När amningen väl kommit igång, kan du däremot försöka hålla bebisen vaken lite längre, eller möjligen väcka den lille efter en liten ”powernap” så han eller hon får äta färdigt. Den sista mjölken är den fetaste och mest mättande, så det blir lättare att sova gott efter vältömt bröst.

Bebisar hickar, sätter i halsen, hostar och rapar, precis som vi fast lite oftare, och lite ynkligare, innan de får till tekniken.
Hicka kan de göra ganska länge i taget och verka helt obekymrade om.
Rapa behöver de göra för att få ut luften de råkar svälja med sig vid amning.
Rätt sugteknik och amningsposition (se nedan) och mindre hungersnöd (dvs täta amningar, som ger mindre glupsk bebis) minskar mängden svald luft. Det minskar ofta risken för magknip.
När bebisen suger så sprutar mjölken bokstavligt talat som en liten fontän rakt ner i halsen på dem. Inte konstigt att det kommer i fel hals då och då!  Ibland får bebis mjölk i näsan också, och nyser av den.

Hjälp bebisen att få mjölken i rätt strupe genom att hålla dess ansikte och mage mot dig, så att mjölken kan sväljas lätt och rinna rakt ner i magen, utan krångliga böjar i strupen.
Bebis ska gärna ligga lite uppåtlutad, alltså med huvudändan något högre än rumpan, när den äter. Om du har en kudde under bebis kanske du kan ha knäet lite högre vid huvudändan?
Det hjälper också om bebisens haka kommer upp lite, så näsan är fri att andas och sväljandet underlättas (det är svårare att svälja när man har hakan mot bröstet).
Sätter bebisen lite mjölk i halsen kan du lyfta upp den mot din axel och stötta den bakom rygg och nacke medan den hostar och hackar. Man ska helst INTE klappa dem i ryggen, för då halkar det de fått i strupen ofta längre ner. Så hjälper man dem också att rapa, och det kan vara bra att göra mitt i amningen också om bebisen har lätt att få magknip (fast vissa protesterar förstås från avbrott mitt i maten, prova er fram till vad som passar er bäst).
Om bebis sätter i halsen ofta, och mjölken sprutar i mängder, kan man minska flödet lite genom att ligga ner och amma, eller trycka lite lätt med fingrarna ovanför bröstvårtan för att bromsa flödet från ett par av mjölkgångarna i början av amningen.

(Om bebisen har fått något som fastnat på riktigt i halsen, så den inte får luft, då får man luta dem neråt istället, med magen neråt och överkroppen lätt nedåtlutad, och DÅ kan man trycka / klappa på ryggen för att hjälpa dem få ut det. Man kan behöva rensa bort ev hinder djupt inne i munnen på dem. Och ringa ambulans om det inte hjälper! Se bilder och läs mer HÄR! Förebygg genom att inte ha små föremål eller mjukplast i närheten av bebisar.)

Hur lång tid tar det?
I början kan amningen ta 30-40 minuter, och då är det inga stora mängder mjölk som produceras. Några matskedar kanske. En större, rutinerad bebis kan sluka runt 3 dl på 5 minuter. Glufs bara.

Så länge du hör små klunkande svälj-ljud, ibland ackompanjerat av små belåtna suckar eller ”mmm…” liknande goseljud, vet du att den lille dricker. När det upphör kan det bero på att bebis vilar lite (det är jobbigt att amma) eller somnat. Kittla och massera lite nätt på bebisens händer och fötter för att se om det är dags att vakna och börja om, eller sova en stund. Isåfall kan man kanske lirka ut bröstet så det får vila lite.

Ont att amma?
Dagarna efter förlossningen drar livmodern ihop sig, mängder av blod och slem ska ut och man får ha bindor modell blöja. Det kan även kännas krampigt, som mensvärk fast värre. Hela bukinnehålet ska försöka hitta tillbaka till sina ursprungsplatser och det är inte helt skönt att vara nyförlöst mamma, det kan ingen påstå.
Efter ett snitt ska man vara extra rädd om magen för dess läknings skull. Undvik alla sit-ups liknande rörelser (rulla i och ur sängen) och tunga lyft (inkluderande bebisen själv, enligt råden, men det är lite svårt att efterleva) första månaden.
Man kan lindra en del eftervärkar med ipren eller alvedon, eller starkare grejjer om din förlossningsläkare eller kvinnoklinik rekommenderar det.

När man ammar kniper livmodern ihop sig lite extra, vilket i princip är bra för oss. Senare kan det kännas trevligt kittligt, men inledningsvis är det mer ömt.

Bebisens intensiva sugande kan ofta göra lite ont på de ovana bröstvårtorna i början, innan mjölkproduktionen kommit igång. Bebisen får kämpa väldigt för de små dropparna näringsrik råmjölk, och sugtrycket är hårt.
Senare kan det tvärtom kännas väldigt skönt, avslappnande och mysigt (iallafall efter de första intensiva sugtagen innan mjölken börjar rinna till).

Har bebisen fått tag om bröstvårtan på fel sätt kan det göra mycket ont. Fortsätter bebisen suga med fel teknik kan man få blåsor eller sår, i värsta fall infektioner. Det finns lindring för detta, som kan få dem att läka inom ett par dagar. Krämer, små plastskydd mellan bröstvårta och bebisens mun och sugtekniker att öva på. Be om råd av BVC, och var inte alltför stoisk – din hälsa är viktig, både för dig och barnet. Blöder du finns risk för infektioner, bröstböld eller liknande.

Även mjölkstockning är vanligt vid amning. Då blir brösten spända och ömma, man kan få hög feber och bli väldigt dålig. (Se Vanliga amningsproblem.)

Rätt sugteknik
Det gäller att få bebisen att gapa stort och ta hela bröstvårtan, ja en stor del av vårtgården med, i munnen. Genom att ”kittla” bebisens överläpp med bröstvårtan kan man uppmuntra ett stort gapande. Läpparna ska truta, så bebisen inte suger in dem. De ska sluta tätt, så bebis inte får i sig en massa luft (det ger lätt magknip). Man kan lirka in ett finger i bebisens mungipa och lossa suggreppet om man vill rätta till det.

Bebisen håller man mot sig, mage mot mage (eller okey, dess mage mot din bröstkorg). Låt bebisen ligga rakt, med utsträckt hals, hakan lätt uppåt, så att han eller hon kan andas fritt och svälja undan lätt under amningen.

Fel blir det om bebis måste vrida huvudet i sidled eller böja hakan mot bröstet för att nå bröstet. Det blir svårt att suga och svälja då. Bebis vill inte heller ligga platt på rygg med bröstet i munnen, för då får man all mjölk i halsen. Håll bebis så rak som möjligt i kroppen (främst rygg och nacke), så känns det skönast också för den lille.

Amningsställningar
Du kan amma nästan hur som helst faktiskt: sittande, liggande på sidan… stående i kön på ICA är inte så fridsamt kanske, men fullt möjligt det med (beprövat).
Vanligast och kanske mest ergonomiskt är att sitta och amma, med bebisen liggande på sidan på ett par stora kuddar så att du kan sitta rak i ryggen. Du kan också hålla bebisen i famnen och huka dig över den lille om du vill, även om det i längden kan ge ont i ryggen.

Vid läggdags och nattamningar föredrar jag att ligga och amma, men man får förstås tänka sig för så att man inte somnar ifrån rapning och säker placering av bebis efter maten – på rygg och antingen i egen säng eller högt upp i er säng så att man undviker klämrisk (se under bebisars sömn, samsovning).

Pumpa ut mjölk
Att klämma fram mjölk utan bebisens hjälp är inte alltid det lättaste. Stryk bröstet utifrån armhålan, uppifrån och nerifrån, ända från ”kanten” (vilken det nu skulle vara), mot bröstvårtan. Tryck lite med fingrarna på var sida bröstvårtan sista biten ut. Kan behöva upprepas ett par gånger. Andas djupt och tänk på ditt barn. Kläm inte hårt.

För att underlätta utdrivningsreflexen hjälper värme, massage och smekningar. Det finns även kemiskt oxytocin man kan ta som nässpray ca 5 min före amning eller pumpning för att underlätta tömningen av brösten, t ex vid mjölkstockning.

Mer om bröstpumpar och -teknik i ”vanliga amningsproblem” (längst ner).

Vårda brösten
Hygienen är viktig när man ammar. Surnande mjölk kan locka bakterier och orsaka svampinfektioner. Håll brösten rena genom att tvätta med ljummet vatten, ev mild oparfymerad tvål, men skölj då noga bort tvålen. Bebisen vill känna lukten av din hud och mjölk när den ska äta.

Bröstmjölk är välgörande för nära nog allting: Bebisens röda stjärt, ögoninflammationer och täppta näsor. Det är även bra för de egna brösten: En droppe utklämd mjölk kan smörjas runt bröstvårtan, det förebygger sår, lindrar och läker befintliga. Lufttorka efteråt.

Det är viktigt att låta bröstvårtan lufttorka efter amning, särskilt om du har sår. Fukt kan bli hemvist för svampinfektioner, vilket gör ont och kan ge mer sår. Håll ett öga på dina bröst.
En mjuk bh i naturmaterial ventilerar för huden. Dock behövs något som samlar upp överspillande mjölk inför, eller under amning. Amningsinlägg i bomull eller ull håller brösten torra och varma, men måste bytas när de blir fuktiga igen, vilket de blir vid nästa amning. Bomullsinlägg är engångsvarianter, som slängs efterhand. Ullinlägg kan tvättas (med specialtvål – eller enklare: såpa) och återanvändas många gånger.

Vårda mamman
Om bebisen får äta så mycket den vill och behöver, så kommer mjölkproduktionen att anpassa sig efter barnets behov. Töms brösten ordentligt så ser kroppen till att fylla på dem igen. Efter ca 30 minuter är de halvfyllda igen har jag hört. Förutsatt att mamman också får i sig vad hon behöver.

Mamman behöver dricka stora mängder vatten. Hon behöver äta mycket och näringsrikt, eventuellt också något kosttillskott (det går t ex åt ca 1000 mg kalcium / dygn när vi är gravida och ammar, det motsvarar ca 1 l mjölk eller 2 kalciumtabletter).

Amningsperioden är inte en lämplig tid att banta eller träna hårt, eftersom det inte blir så mycket fett och energi över åt bröstmjölken då (däremot kan den hurtige motionsträna lätt och ofta, gå långa promenader och äta nyttigt). Vänta med sådant tills ditt barn föder sig på annat håll. Själv tappade jag massor av kilon på amning allena, blev så smal och smäcker att jag inte vågade sluta amma lillknodden – som var trind som en boll… (han blev helt normal när han växte till sig sedan.)

Maten mamman äter kan påverka bebisen på olika vis genom mjölken. Allergiska symptom som rodnad, orolig mage eller utslag kan bero på något mamman ätit. Prata gärna med en specialiserad barnläkare vid misstänkt allergi (inte alla BVC är uppdaterade tyvärr). Magknip hos bebisen kan uppstå om mamman äter t ex bönor, kål, vindruvor, jordgubbar eller katrinplommon. Alltsammans nyttigt och bra, men jobbigt för de minsta bebisarna, som hanterar gaser dåligt. Deras magar blir tåligare efter ett par månader, men mjukstarta försiktigt med sådan mat.

Samtidigt behöver mamman hålla magen i trim. Fiberrik kost, och tillskott av linfrön hjälper till att hålla magen igång. (Tips! Precis efter förlossningen kan man ta hjälp av t ex Movicol eller Lactulos för att slippa smärtsamma toalettbesök, det mjukar upp magen.)

Mamman behöver också vila, för amningens och själsfridens skull.
Vila är svårt om man samtidigt befinner sig mitt i en tokrenovering, ska sälja lägenhet och flytta eller något annat storslaget. Många, inklusive jag själv, försätter sig i just dessa krisartade situationer lagom till bebisens ankomst och det är inte underlättande för amning och anknytning med stressade mödrar. Det är bra om mamman kan försöka skapa ro för vård av sig själv och bebisen mitt i detta. Prioritera ert välbefinnande i den mån det går.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s