Snuva och öronont

Snuva och öronont

Huvudet upp! Små förkylda bebisar (och små barn överhuvudtaget) ska ligga med huvudet högt. Det gör det lättare att andas, det sväller av luftvägarna lite. Ställ några stadiga telefonkataloger under benen vid spjälsängens huvudända. Lägg en kudde i vagnen, så att barnets bröstkorg och huvud kommer upp en bit, eller ha den i halvt sittläge. Om barnet halkar ner kan man kanske använda en sele för att hålla dem på plats i rutschbanan.
Dagtid är det för små bebisars del bra att ha dem i än mer upprätt position, genom att bära bebisen i sele eller ha den lille i famnen. Även babysitter kan hålla de små med förhöjt huvudläge, men deras små ryggar tål inte sitta där för långa stunder i taget, första månaden kanske 20 minuter bara.
(Barn som kan sitta och stå själva klarar det utan extrautrustning, men en eller annan famnkram känns alltid bra!)

Använd koksaltlösning i sprayform för att rensa täppta små näsor. Det har inga biverkningar, är inte heller beroendeframkallande eller något annat skumt.
Det finns också nässpray eller -droppar, typ Nezeril, för barn från 6 månader. Det är viktigt att inte använda nässpray mer än de rekommenderade 10 dagarna, då det kan orsaka svullnad och irritation – och mer snuva! Övergå till koksaltlösning om barnet är småsnuvigt en längre tid.
Ammar du kan bröstmjölk användas i näsan för att lindra snuvan. (Det fungerar även bra på inflammerade ögon och på små torra babystjärtar. Amning förebygger också en massa infektioner, samt öroninflammation. Mirakelkur!)

– Håll nere nästäppan så minskar risken för öroninflammationer också.

Öron

Det kan vara svårt att veta om ett litet barn har ont just i öronen. Gnällighet och feber kan vara en indikation, men det är det ju för så mycket annat också. Skrik kan vara tecken på öronont.
Skriker barnet mest när du försöker lägga det ner är det också ett varningstecken. Att ligga ner ökar trycket mot trumhinnorna, om barnet fått öroninflammation. Åter är det bra att höja sängens huvudända.
Rinner det vätska från örat kan du vara ganska säker på att barnet har en akut öroninflammation, och då är det läkardags!
Numera skriver man inte ut antibiotika vid ”lättare” öroninflammation, utan först när febern blir hög eller trumhinnan brister så vätskan kommer ut. I många fall går det som väl är över av sig själv, tidigare.

Om barnet får ont i öronen ska det få smärtlindring såklart. Prova Ipren (eller motsvarande, det finns i flytande form för barn) istället för Alvedon, eftersom ibuprofen är antiinflammatoriskt och kan därför svälla av trånga hörselgångar så att trycket lindras.

Vid öroninflammation gäller till stor del samma sak som vid snuva – använd avsvällande nässpray, låt barnet ligga med huvudet högt.

Förebyggande kan eventuellt (gammal huskur) vara att tvätta barnets ytteröron med mild tvål vid bad och dusch och skölja noga. Enklast tvättar man genom att försiktigt sänka barnets huvud baklänges i vattnet, men (såklart) lämna ansiktet ovanför ytan så barnet inte får vatten i näsa och ögon. Om barnet inte vant sig vid att tryggt luta sitt bakhuvud i dina händer får de lätt panik, så ta det mycket lugnt eller låt bli. Tvinga aldrig barnet ner under vattnet!

Använd bomullspinnar för att rensa ytterörat och yttersta kanten av hörselgången från vax, men peta inte in dem i hörselgången! Det gör mer skada än nytta. Är det mycket torrt eller klibbigt och svårt att få bort, kan lite vatten eller matolja på bomullspinnen hjälpa till att lösa upp och hålla rent.

För allmänna sjukvårdstips, se: Vårda sjuka barn 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s