Sex för småbarnsföräldrar

Att hålla lusten vid liv
Innan jag fick barn undrade jag ofta hur föräldrarna till ett barn, lyckades åstadkomma ett barn nummer två. När man lyssnar på småbarnsföräldrar som pratar om sina liv är det ofta, precis som på den här bloggen, väldigt osexiga vardagsrapporter man får del av. Det är stressade livspussel, det är sjuka barn, snor och magsjukor kors och tvärs, det är blöjbyten och storhandling, snabbmakaroner och Bolibompa.

Hur får man tid för kärlek? Får sexet plats i en dubbelsäng som ockuperas av en liten knodd på tvären? Kan man tänka en romantisk tanke efter att ha diskat, kastat illaluktande blöjpåsar, plockat legobitar och smutstvätt?

Nu när jag själv har barn kan jag se svårigheterna inifrån. Här är en post jag skrev apropå en artikel om att ”Återuppta sexlivet” som fick det hela att låta mer pliktfyllt än lustfyllt. Och det är här skon klämmer, tycker jag.

Erfarenheten visar som väl är att möjligheter finns, om bara lusten finns. Det är nu inte givet. Periodvis kanske det är dåligt med ork och lust. Ibland kanske man får låta det vara så, vila lite från förväntningarna om ett eldigt sexliv, särskilt kanske när kroppen är i läkningsfas eller livet bjussat på mer motgångar än man riktigt orkar med. Ibland kan man göra något åt det, vända trenden med lite skämma-bort-sig-själv tid. Ett skumbad, en massage, en stund att koppla av för sig själv kan ge en energikick som ger lust och glädje tillbaka.

Partnern och förhållandet mår också bra av att pysslas om lite. Man behöver ta sig tid att prata med, och lyssna på, varandra. Visa att ni tänker på varandra under dagen, små söta lappar eller ett eller annat telefonsamtal. Att göra lite fint hemma är en trevlig gest. Att göra sig lite fin för partnern kanske än mer uppskattat.

Viktigast lär ändå beröringen, den fysiska närheten, vara. Kramar och smekningar frigör vårt ”må-bra hormon”, oxytocin, som stärker vår känsla av samhörighet, hjälper oss att slappna av. Samma hormon frisätts helt oskyldigt då vi klappar våra husdjur eller kramar någon, det är inte i sig sexuellt, men det är en bra grund att stå på. Det finns stora värden i morgonpussen, avskedskramen, ryggkliandet framför TVn och den mysiga omfamningen på natten. Därifrån kan man avancera, om man vill, så långt man vill.

Ett av de bästa sätten att pyssla om sitt förhållande är att visa varandra uppskattning! Berätta vad ni tycker om hos varandra. Det är så lätt att livet tillsammans kommer att handla om praktiska ting, arbete som ska planeras och uträttas, och när ventilen öppnas luftas först det unkna missnöjet. För man är ofta trött, har sällan tid och möjligheter att breda ut sina spontana vingar och göra luftsaltomortaler. Det är lätt att drömma sig bort till andra tänkta verkligheter, rosaskimrande minnen eller fantasifulla föreställningar om en mindre allvarstyngd vardag. Men det finns ganska enkla mediciner mot bitterhet, som kan göra vardagen trivsammare.
En någorlunda respektfull ton när man kommunicerar med varandra hjälper.
Uppmuntran, beröm och bekräftelse känns bra även för oss vuxna, som innerst inne är små barn vi med. Det behöver inte vara så svårt. Uppmärksamma saker din partner gör som du gillar (snarare än gnälla på det du ogillar – även om det också förekommer), allt ifrån en spontant tömd tvättmaskin till en beröring som känns skön. Ett tack för uträttat arbete, gärna kompletterat med komplimanger som visar att man ser och uppskattar vad partnern gör, känns bra.
Särskilt kanske för den som gått hemma med den ofta ganska otacksamma uppgiften att sköta sjuka och gnälliga barn.

Att visa glädje och tacksamhet glöms ofta bort när man hamnar i en trött vardagslunk. Men gör det ändå, så skapar ni en positiv spiral. Det känns lättare att vara trevlig, go och glad, i en relation där man känner sig uppskattad och stöttad. Och då kan lusten få plats, hos båda parter.

Att ta sig tid
Det krävs lite prioritering, att lägga lite extra energi på att vårda förhållandet. Man kan oftast i vardagen skapa tid för varandra när barnen sover. Man kan organisera barnvakt ibland. Kanske kan man ha lunchdejt med varandra.

Vi brukar försöka fixa klart hushållsgrejerna innan vi lägger barnen, för att kunna koppla av på riktigt när de somnat. Då kan jag stänga av funktionerna ”städtant” och ”mamma” för en stund och bara vara Jag. Visserligen en Jag med stora fladdrande öron som lyssnar efter pip från barnens håll, men likväl till största delen Jag.

sovande ekorrbarn, stilla för en liten liten stund

Man kan försöka ha kvalitativ familjetid tillsammans på regelbunden basis, göra mysiga saker ihop. Typ en klassisk Söndagsutflykt till en Vacker Plats. Frisk luft, miljöombyte och en promenad gör gott för själen och livsandarna. Då hinner ni vuxna både prata med varandra (om inte annat så i bilen) OCH umgås med barnen. Föreställ er bara inte att det ska bli lugnt och romantiskt hela tiden: med barn blir det tjat och omvägar, kladd och blöta stövlar, för att inte tala om tusen stopp för att titta på grodor och spännande kottar. Var beredd på det och ha inte för stora förväntningar, se det som en chans att Umgås bara. Då hittar ni så mycket mer anledning att uppskatta barnen för det de är, och gör. Glädjas tillsammans är en vitamininjektion för Lusten!

Har ni möjlighet att ta en promenad (eller om ni är hurtiga kanske en joggingtur) tillsammans då och då utan barn är det också uppfriskande. Tempot kan bli högre, samtalet mer koncentrerat. Motion är bra för hälsan och i förlängningen också lusten. Tiden tillsammans kan förstås användas till improviserat bus och kel också, om andan faller på.

Romantik?
Skämma bort varandra med något vardagslyxigt är alltid trevligt. Vi gillar chips, choklad och billigt sötsliskigt bubbel. Vi gillar också romantiska komedier och TV serier i samma anda, hur white trash som helst. Då fnissar vi ihop oss i soffan och har det bra tillsammans. Gosar lite. Det är en bra början. Vill man slå på stortrumman och Göra Romantisk Kväll kan man ju fixa ostbrickor eller tapas, finvin, rosor och tusen ljus. Det är inte fel, men kan bli lite svårt till vardags. Dessutom är det en viss charm i vardagslyxen, den känns inte som om den ställer krav på Fantastiskt Sex efteråt. Man kan få somna där i soffan utan att någon tar illa upp. Men man KAN ha Fantastiskt Sex, både under tiden och på bordet, eller efteråt i soffan, om andan faller på.

Lite fantasi och viss avskildhet från barnen hjälper onekligen om man vill få till det ibland. Det känns viktigt att få avlägsna sig från den osexiga vardagskänslan och komma på mer romantiska tankar – både levande ljus och blommor kan ha sin plats. Kanske man kan ordna till en exotisk hörna åt sig, där det känns lyxigt eller mysigt att dra sig tillbaka. Kanske kan man använda barnens koja och se humorn i det. Det beror ju på vem man är och vilken humor man har.
Att dröja kvar i vardagsrummet är kanske det bästa om barnen sover i sovrummet. Badrummet eller köket kan ju också vara trevligt. Man kan förstås lägga ett lakan över spjälsängen med sovande bebis i, om man vill smyga till sig en kelstund en halvmeter därifrån. Eller skaffa draperier runt sängen, det skulle vara något det. Värsta drottningssängen. Ja, man får fortfarande vara lite tyst. Skulle knytet vakna får man kanske avbryta sig. Eller vänta lite med att besvara dess gnyende, men det känns inte så lustfyllt kanske.

Lustdödare
Det kan gå veckor när man vadar i snor och inte kan känna någon större lust. Det gör ont att stiga upp, allt man gör under dagen är att försöka klara sig till nästa stund och längta tillbaka till sängen på kvällen. Det är de svåra dagarna, när man sovit kanske 2-3 timmar under natten. De är inte roliga för någon, varken barn, partner eller en själv. Det är inte då man målar naglarna och rakar benen precis. Det är då man närmast hallucinerar, får hiskliga humörsvängningar och inte minns att man hade nappar på kokning förrän giftångorna ligger tjocka i köket och lågor flammar från kastrullen på spisen.

-Det är då man behöver vila, och egentid, för att återfå förståndet och hitta någon kärna av Själv igen. I utvilat och mer balanserat tillstånd kan man mer uppskatta vad man har omkring sig, bidra till familjelyckan lite. Med en stöttande och uppmuntrande partner kan man känna sig uppskattad tillbaka, rentav värdefull, trots sömnbristen. Där har vi ännu en nyckel till lust:
Lust börjar växa fram någonstans där man finner anledning att uppskatta sig själv också, och det är svårt när man känner sig som en enda stor felande länk, eller i bästa fall bara sur och grinig.

Undvik press. Sex ska vara skönt och mysigt, eller roligt och busigt, vilket man vill – men inget kravfyllt eller prestationsmässigt. Passion närs av lust och längtan efter mer. Väck lusten så ofta som möjligt, men ett tips för att hålla den vid liv är att inte kväva den. Ge den andrum. Kittlas lite, backa lite. Vänta in din eventuellt väldigt trötta partner, ge honom / henne något att längta lite efter. Har du själv en massa lust är det kanske läge att leka med sig själv lite, i väntan. Var och en får ta ansvar för sig.

Det kan ibland vara så att sex blivit så laddat, att det känns svårt och komplicerat. Efter en period av lågvarv har man ofta förväntningar på att Den Stora Återföreningen måste bli på ett visst sätt. Kanske hoppas mannen innerligt kunna ge sin kvinna multipla orgasmer och går in för detta med liv och lust – och då kan hon känna sig för stressad för att ens bli tänd.
Det är en konst att låta den lust som finns vara belöning nog, och njuta av varandra lite lättsammare, om möjligt. Gosa lite, låta det sluta där det slutar. Sex kan få vara enkelt också. Enkelt och oftare, utesluter inte att det kan bli storslaget in emellan, tvärtom. När man håller lusten igång med många små lockande ”påminnelser” om hur det kan kännas är vägen mot höjderna kortare.

Islossning – det kommer en vår och den blir vacker att skåda

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s