Samsovning

Samsova

Att sova tillsammans är tryggt, varmt och mysigt. Det ökar er kontakt och gemenskap, vilket bidrar till en känsla av lugn och ro. Kan man ligga och amma i sängen på natten är det mysigt, tryggt och ganska skönt (om än lite trångt) för alla parter.
Samtidigt anser vissa att det är säkrast att lägga tillbaka barnet i sin egen säng efter maten. Man kan ha bebisen i en egen säng intill vuxensängen och då fortfarande sova nära intill varandra. Det kan också räknas som samsovning.

Många menar att anknytningen och kommunikationsförmågan ökar genom (bl a) samsovning. Vid oroliga livsfaser och stress kan den kravlösa närheten i sömnen läka och hela, bli en lindring även för de lite större barn som lider av självständighetslängtan och den samtidigt ökande oron för den egna oförmågan. Man får hitta sätt att sova på som känns bra och fungerar för just sin familj.

Mer att läsa om:
Anknytning.
Nära föräldraskap
Attachment parenting och dess 7 viktiga verktyg (Bonding, Amma, Bära barnet, Samsova, Lyssna och svara på bebisens skriksignaler, Se-upp-för-rigida-metoder, och Balansera dina och bebisens behov).

Tilläggas kanske bör att det finns en del bokstavstroende småfanatiker där ute. Det gör att vissa metoder / filosofier kan upplevas avskräckande för andra med mer avvaktande eller skeptisk hållning. Jag vill därför påpeka att vi inte följt någon metod strikt och det har gått bra ändå. Däremot har vi gärna inspirerats och prövat oss fram bland de tips, teorier och förklaringsmodeller som låter humana och i linje med vad vi tror på.

Säkerhetsfrågor

Det har forskats med varierande resultat på riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd. Den största kända risken är rökning hos föräldrarna, och magläge för bebisen. Sedan man började lägga bebisar på rygg har antalet fall minskat betydligt. Man har också sett en ökning av fall på helger, då föräldrarna druckit alkohol. Även mindre mängder gör att man sover djupare och uppmärksamheten på barnet minskar.

På senare år har samsovning nämnts som en risk, och rekommenderas därför inte av Socialstyrelsen under barnets första 3 månader. Råden lyder idag:

  • Låt spädbarnet sova på rygg
  • Avstå från nikotin (jag vill gärna tillägga alkohol under de första månaderna!)
  • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig (med en särskild tanke på bebisar som byltas på ordentligt i barnvagnen – glöm inte att ”packa upp dem” när ni kommer in i värmen.)
  • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng
  • Amma om det är möjligt
  • Napp kan användas när spädbarnet ska sova

Samtidigt bör man ha i åtanke att orsaken till plötslig spädbarnsdöd (SIDS) ännu är okänd. Det är ca 15 barn av 100 000 som drabbas i Sverige varje år. Man tror att det krävs en kombination av faktorer (t ex infektion + värme / magläge) så råd som minskar riskfaktorerna är självklart viktiga att ta till sig. Vi gör så gott vi kan. Sedan får vi gå till oss själva och fundera på vad som känns bäst, praktiskt möjligt och rimligt.

Amning anses internationellt som en större riskminskning, än samsovning utgör en riskökning, och då amning underlättas av samsovning anses det problematiskt att avråda från samsovning. Här en länk till en artikel som problematiserar forskningen (på engelska).

Några saker ska man tänka på vid samsovning, av säkerhetsskäl:

Föräldrarnas hälsa och nykterhet. 
Risken att barnet kläms av en vuxen är normalt sett obefintlig – MEN, om någon av föräldrarna är berusad av alkohol, eller påverkad av droger / mediciner ökar risken. Även viss sjukdom kan medföra risk att sova för djupt. Då bör man hellre sova separat.

Gott om plats åt alla.
Föräldrarna måste kunna vända sig någorlunda bekvämt i sömnen utan att trilla ut eller riskera klämma barnet, eller välta det till magläge.

Samsovning fungerar bra i dubbelsäng, eller ännu bredare, ihoppusslade varianter. I storfamiljer kan ett antal madrasser direkt på golvet vara en bra, beprövad variant. Det blir låg fallhöjd: man slår sig inte så illa om man råkar trilla av. (En mjuk matta att landa på är inte så dumt heller)

Är man orolig för klämrisken finns det särskilda mjuka sovkorgar att lägga bebisen i, i sängens mitt, för att undvika att barnet kläms mellan de vuxna. Någon har använt vagnens mjuklift.

Själva har vi placerat bebisen högt upp i sängen, i vår egen huvudhöjd. Ibland med ihoprullade handdukar som skydd runt om, eller för att hålla bebben stadigt i sidläge när han hade magknip och inte alls ville sova på rygg.

Samsovning kan även innebära att sova i egen vagga eller barnsäng precis intill föräldrasängen. På så sätt kan ni vara nära utan klämrisker och liknande. En utsträckt hand ger er kontakt.

Bebisen (eller något annat närhetstörstande barn) får inte trilla ner.
Minstingen i mitten, eller närmast en vägg, alltså. I spjälsäng ligger de tryggt bakom galler (som ska vadderas med spjälskydd) och i vagga eller korg finns kanter som hindrar dem att rulla överbord de första månaderna.

Bebisar börjar rulla ett tu tre, vissa redan första veckan utanför magen! Man ska därför aldrig lämna dem ensamma på skötbord, soffor eller andra upphöjda platser utan uppsikt – helst en hand direkt på magen vid skötdags. Eller byt på golvet.

Ordna fallskydd, t ex stödbrädor eller liknande, så inga barn trillar ur sängen. Ställ sängen mot en vägg och ha de vuxna på ytterkanten. Eller madrassera golvet intill sängen med kuddar och liknande ifall bebisen (eller det lite större barnet som kommer krypande framåt småtimmarna) kravlar omkring i sömnen.

– Olämliga sovplatser
Det är INTE lämpligt att samsova i soffan eller en fåtölj – där kan man riskera tappa eller råka klämma barnet!

Vattensäng är inte lämpligt, då man sjunker ner för djupt, och det bildas lätt glipor mellan sängbotten och vattenmadrassen.

Det får inte finnas djupa glapp mellan madrasser och sängar där bebisen kan fastna eller klämma sig. Sängbottnar ska stå stadigt ihop. Kanske en gemensam bäddmadrass eller mindre bebismadrass i mitten kan överbrygga obekväma glipor och kanter.

– Bebisen måste kunna andas.
Den allra första tiden kan bebisen inte styra sina händer tillräckligt för att flytta bort någonting från ansiktet. Ansiktet måste vara fritt, ovanför täcket. Lägger man bebisen högt upp mot sängens huvudända (utan att trycka hjässan mot sänggaveln) blir det ofta bra!
Inga fluffiga kuddar, stora nallar eller tjocka täcken får hamna ovanpå.
Lägger man bebisen på en kudde finns risken att den lille rullar ner, med ansiktet neråt. Låga, platta kuddar är bäst för de små. Man kan också stoppa om bebisen med ihoprullade handdukar t ex, invid sidorna, som en liten rull-spärr.
Förr eller senare kommer bebisen att vända sig av sig själv. Då brukar den som väl är vara tillräckligt starkt för att kunna vrida sitt huvud och få luft själv, också.

– Bebisen får inte bli för varm.
I sängen intill dig behövs inga varma kläder. Är rummet varmt på sommaren kan man sova lättklädd med bara ett lakan över sig. I normal rumstemperatur räcker en pyamas och ett lätt lakan eller tunn filt ofta. En kylig vinterdag kanske man vill täcka bebisen med både pyjamas och täcke.

Sammanfattningsvis är samsovning mysigt, det underlättar nattamning, men det innebär en viss förhöjd risk, som man bör ta i beaktning.
Om man varken röker eller dricker och har bebisen placerad på rygg, med napp, högt upp i den gemensamma sängen – då bör man vara säkrare än i de flesta andra sammanhang övriga livet bjuder oss på.

3 kommentarer till Samsovning

  1. Susanna Högström skriver:

    Tusen tack för en fantastisk blogg! Har fått mycket bra tips och funnit ro som nybliven mamma av det du skriver och sättet du gör det på. Guldvärt för en under de första galna månaderna!

  2. annika skriver:

    instämmer med ovanstående kommentar, jag är superglad att jag hittade hit redan första veckan med egen bäbis. tack!

Lämna en kommentar