Sommartips, del 2!

Utflykter som inte kostar pengar

Många utflyktsmål kostar ingenting, mer än möjligen resan dit:

Lekplatser och parker: gå på upptäcktsfärd och se vilka lekplatser och naturområden som finns utanför era vanliga jaktmarker. De flesta kommuner har flera välhållna parker och lekplatser, och många bostadsområden har gårdar med mer eller mindre spännande lek- och klätterutrustning.
Du kan googla efter lokala sevärdheter, leta upp ställen som ser intressanta ut på kartan eller fråga runt bland andra barnfamiljer efter bra tips.
Sök upp en ny plats i taget, för barn orkar sällan gå så långt eller uppleva för mycket åt gången. Jämför senare. Låt barnen välja och diskutera vilken de helst vill till nästa gång, eller om de vill gå på ny upptäcktsfärd. I perioder känns det tryggast att göra om samma sak hundra gånger, tills man känner sig helt säker. Andra gånger är man mer ute efter nyheter.
I städerna finns koloniområden som brukar vara öppna för allmänheten under dagtid. Nä, man får inte gå in på tomterna förstås, men en promenad runt områdena kan vara nog så fin. Det kan vara inspirerande att titta på olika trädgårdar, blommor och små stugor.

Naturlekpark

Naturlekpark

Picknick i det gröna. Leta upp en bit skog, en äng eller hage, vandringsled eller park. Ta med filt och matsäck och slå er ner på en fin plats där barnen kan röra sig någorlunda fritt runtomkring.
Ta med en sagobok eller serietidning eller något annat du och ditt barn tycker om att läsa.
Finns det en bäck som porlar kan man kanske plaska i den, bygga fördämningar, försöka ta sig torrskodd över… eller kasta löv, pinnar eller barkbitar i vattnet och se vilken som kommer snabbast till ett utvalt mål.
Finns det stockar, stenar eller träd att klättra på – gör det.
Ta med en håv och fånga fjärilar eller andra insekter (försiktigt). Lägg dem i en burk med lock (gör helst hål i locket med t ex en spik) och titta på dem med en lupp eller ett förstoringsglas. Släpp dem gärna fria när ni är klara.
(Vill barnen spara några som husdjur, ok, om det inte är en ovanlig eller fridlyst art. Se då till att de får mat och så även i burken, att burken inte ställs i gassande sol osv – det är viktigt att lära barnen det där med ansvar och omsorg om andra).
Är ni vid vatten kan ni samla vattenlevande kryp i en hink eller burk med vatten. Kanske fiska krabbor eller kräftor med musslor på ett snöre? Med en håv kan man ibland fånga småspigg och räkor. Släpp ut blötdjuren innan vattnet i hinken blir för varmt och syrefattigt så de dör allihop.

Bli blöt. Bor ni i närheten av en badplats, simhall eller ett friluftsbad? Kan ni ta bussen till något? Passa på att bada, simträna och leka barnen till vattenvana – under uppsikt förstås! Det är skönt att bli blöt när det är varmt ute.
Ett säsongskort på kommunala friluftsbad brukar inte kosta skjortan för en familj, men om man nöjer sig med enstaka plums-dagar kan det vara mer ekonomiskt att betala engångsavgift.
I brist på badplatser kan en badbalja, en uppblåsbar bassäng, eller för all del en hink med vatten, vara skön att sitta i, ösa ur och plaska med för små barn.  Även vuxna kan uppskatta att doppa fötterna i det svala.
Placera gärna plaskpoolar i skuggan varma dagar, så inte barnen bränner sig. Solen reflekteras i vattnet och ökar den risken.
Lyxa till ert poolhäng med en kall smoothie eller fruktdrink (av t ex juice, saft, läsk och / eller lite färsk frukt och kanske mynta). Ni kan busa till det med lite badskum, bollar eller skojiga leksaker i badbaljan.

Bollar och badbalja, vad mer kan man begära?

Bollar och badbalja, vad mer kan man begära?

Andra sätt att bli skönt blöt är den klassiska vattenspridaren som barnen kan springa igenom, men också sprayflaskor eller vattenpistoler. Se upp så att ni inte sprayar ner omgivande folk som inte är med på leken, bara.

Sommaren brukar vara full av evenemang, där många är öppna för allmänheten. Det kan vara utomhusteater, konserter, kaninhoppning, idrottstävlingar eller beachvolleyboll, utställningar eller tv-inspelningar (typ Sommarlov).
Håll koll på tidningar och annonsblad så hittar du marknader, festivaler och olika marknadsföringsjippon i närheten. Ibland erbjuds hoppborgar, godisregn, uppvisningar eller prova-på möjligheter… Allt som kan innebära lite omväxling är välkommet.

Djuren och deras ungar är ofta spännande, iallafall för de små.
Djurparker, akvarium eller reptilhus är spännande och kul förstås, men sällan gratis. Nå, det finns gårdar och folkparker där man kan titta på olika djur. Oftast finns det åtminstone ankor (ibland med ungar) att mata i vanliga parker.
Besök t ex en 4H gård eller närbelägen hage och titta på kor och kalvar, får och lamm.
Vissa djuraffärer inbjuder också till besök.
Kanske får man t o m klappa på djuren – men tänk på att tvätta händerna efteråt, så att ev smitta inte sprider sig mellan djur och människor, eller mellan olika gårdar.
Kom också ihåg att föräldrar ansvarar för sina barn. Det innebär att se till att barnen inte retar djuren, skräpar ner (många djur dör varje år för att de svalt något olämpligt) eller på andra vis riskerar störa eller förstöra något. Se också till att inte barnen skadar sig själva, genom att klättra där man inte ska t ex. Många djur kan skada människor i självförsvar. Följ personalens rekommendationer för allas säkerhet.

Kaninklappning

Kaninklappning

Loppis! Sommaren brukar vara högsäsong för garageutförsäljningar, marknader och loppisar. Fynda leksaker, kläder och prylar till lågpris.
Eller städa ur era egna garderober, vindar och garage under en regnig dag och ordna egen loppis för era utrensade saker! Låt barnen få del av vinsten, eller åtminstone pengarna för sina egna sålda saker, så uppmuntrar ni dem att sälja av saker efterhand.

(Se även fler Sommartips, Sommartips! (del 1) och Dra på Äventyr! (del 3)

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Aktiviteter och pyssel och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sommartips, del 2!

  1. Pingback: Sommartips! (del 1) | vardagsmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s