Manualer för livet

Min yngste son gillar ordning och reda, tydliga instruktioner och regler. I denna värld av flexibilitet, anpassning, individualitet och gråskalor är det svårt att navigera ibland. Minimalt med felmarginaler vill han ha, när det gäller att Hjälpa till, Göra läxor (han kräver ibland att vi hittar på sådana åt honom) eller andra viktiga ting.

Han tycker om att styra upp saker och ting. Visa när han förstått hur något går till så att ingen kan ta miste. Detta är hans egna manualer, som han gjorde åt sig förra året, när han var 4 år och i en typiskt ”behärskande fas”, go och glad och säker på sig själv. Jag har skrivit upp vad han vill att där ska stå, när han gett sig själv dessa viktiga uppdrag, med djup och allvarlig röst. Illustrationer tillagda vid tveksamheter.

Målarinstruktioner, enligt Lillen som ja, anser att man behöver basker när man målar. Vi vet inte var han fått det ifrån.

Målarinstruktioner, enligt Lillen. Ja, han anser att man behöver basker när man målar. Vi vet inte var han fått det ifrån.

Såhär gör man Té till sin mamma. Pappret är lite skrynkligt och fläckat av alla tébrygder det varit med om.

Såhär gör man Té till sin mamma. Pappret är lite skrynkligt och fläckat av alla tébrygder det varit med om.

Lillen läser noga sina manualer när han ska göra något av detta, även om han strikt sett kan rutinerna utantill. Han läser med myndig stämma, jämför papperslapp med verklighet och uppskattar inte improvisation. Han vet hur man gör, nämligen.

I tider av osäkerhet är det extra viktigt med tydliga instruktioner. Nu stundar skolstart till hösten. Fjolårets lappar har rotats fram och hålls hårt i handen här hemma.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2014 och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Manualer för livet

  1. Carina Johansson skriver:

    Underbart! !! Ni är fantastiska 🙂 kram Carina

    Skickat från min Samsung Mobil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s