Sockerspeedade barn?

Är det en myt att barn blir överaktiva av socker? Ja, enligt Emma Frans, (doktor i epidemiologi, forskare Karolinska institutet).

Jag har hört och läst detta förr. Vetenskapliga studier har inte funnit något samband mellan överaktiva barn och godis, utan snarast samband mellan föräldrarnas förväntningar på att barn blir speedade av socker – och att barnen lever upp till förväntningarna. Det finns även ett logiskt samband mellan fenomenet Kalas, och överaktiva barn.
Det saknas bevis på att just sockret bär skulden, helt enkelt.

Jag tror också att omständigheterna (kalas eller annat) påverkar mycket. Hyperaktiva kan barnen bli av allt möjligt, framförallt för mycket stillasittande, eller överstimulans /-trötthet.
Ja, i Lillens fall brukar hyperaktiviteten kulminera strax FÖRE kalasen: all förväntan på hur roligt det ska bli, alla glada förberedelser och kak-bak, och så tidernas varmaste spralligaste mottagande av gästerna… sedan sitter han och läser för sig själv, helt utmattad, en stund senare. Medan kalaset pågår som bäst.

Så nej, det krävs inte socker för att få ett speedat barn. Men är socker helt oskyldigt?
Jag vill nog påstå att socker har en energihöjade effekt. Den effekten kan nog se olika ut hos olika personer, i olika situationer – men den finns.

Helt personliga empiriska studier visar iallafall att socker påverkar min egen kropp.
JAG får vårt att somna om jag äter socker sent på kvällen (nästan samma effekt som om jag dricker kaffe efter 17).
Om jag är jättetrött och stoppar i mig lite socker, så blir jag lite piggare en stund.
JAG kan känna av ”sockerspeed” i min egen kropp, om jag stoppat i mig alldeles för mycket godis på kort tid – alltifrån hjärtklappning till pirr i benen och allmän stress.
– Det verkar logiskt att samma effekter kan drabba mina barn.

Man kan ju stoppa socker i både barn och vuxna för att få oss att orka gå lite till, lite längre. När man är på vandring eller utflykt, när man behöver en energiboost i pulkabacken eller på badet, t ex.

Vissa dagar kan energipåfyllning kännas som en bra idé

Det är i många sammanhang ett allmänt erkänt fenomen, att sockertillskott ger extra energi, snabbt:
För diabetiker med blodsockerfall kan russin och fruktsocker vara livräddare.
När man storstädar, flyttar eller jobbar hårt fysiskt, brukar småkakor och godis fungera som batteriladdare, en stund iallafall.
Även vuxna idrottare fyller på med socker ibland: blåbärssoppa under Vasaloppet t ex.

Socker verkar visst ha en uppiggande effekt. (Det finns förstås nyttigare former av energipåfyllning än godis: frukt, bär, nötter och, ja, blåbärssoppa, är såklart att föredra framför multikulörta palmoljeindränkta gummigodisar utan en vitamin i sikte, men det var inte det frågan gällde.) Får man energi av socker? Jag vill påstå: Ja.

Hos oss försöker vi därför undvika söta efterrätter på kvällen, precis som kvällsgodis. Barnen kan få både godis, glass och kakor emellanåt, men på dagen. Till kvällen kan det bli chips, ost eller morotsstavar istället.

Hur upplever ni andra effekten av socker?

Annons

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Tänkt och tyckt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s