Vårstädning

Vi har pimpat vårt hem! Det ser nästan home-stylat ut!

Det tog ju sin tid, att få badrummet färdigt. Först trodde vi att det var färdigt. Snyggt kaklat var det, taket målat och golvbrunn, wc och handfat på plats.
Sedan kom vi på att vi behövde förvaring också, inte bara snygga blanka ytor. Toapappret behövde hänga någonstans och handdukarna också, gärna. Högen på golvet kändes inte hållbart.
Nå, det var ju ganska lätt fixat, jämförelsevis. Några krokar som fiffigt klistrades upp på det blanka kaklet. Bara för att trilla ner igen, när man hängde en handduk på dem. Vi fick köpa dyrare varianter, klistra upp dem med misstänksam min och invänta raset. Det kom inte. Ekonomen, eller kanske snåljåpen, i mig är desillusionerad. Men vi har iallafall fungerande upphängningsanordningar nu. Och inga hål i vår fina nya fuktspärr.

Detta med att renovera förde in oss på nygamla jaktmarker: byggvaruhus och inredningsbutiker. Plötsligt tyckte vi att ingenting vi äger passar ihop, allt är gammalt, fult eller trasigt – ibland både och. Jag drabbades av tunnelseende och ville ha nytt av allt. Maken lade vissa band på min inredningsiver, men inte utan att själv dras med i tankebanorna. Efter ett IKEA besök kom vi hem, lika lyckligt rödrosiga båda två, med inte mindre än två dödsstjärnor, dvs deras nya PS lampor. Barnen blev också förtjusta, milt sagt.

Dödstjärnan exploderar!  (Gillar vår nya lampa!)

Dödstjärnan exploderar!
(Gillar vår nya lampa!)

När vi väl kommit igång med utrensningar och uppiffningar, snubblade jag hela tiden på förvaringsproblemet. Var ska man göra av allt bråte-som-ändå-kan-vara-bra-att-ha? Jag smidde storslagna förvaringsplaner, köpte plastbackar, fyllde dem och travade upp dem i klädkammare och garage. Men det räckte inte. Vissa saker behöver man lättillgängligt.

Vi började med att skaffa en större hatthylla och ett skoskåp till vår stackars överbelamrade hall, och tänk – det hjälpte! Visserligen är hallen fortfarande överbelamrad, men inte lika mycket. Man kan se golvet. Ibland. När vi inte har gäster.

I samma hall ståtar numera också två nya vägglampor på varsin sida spegeln. Det ser riktigt ståtligt ut. Om man bortser från de kladdiga märkena av barnahänder på spegeln.

Det är iallafall bättre än förut. Nästa projekt: måla trappan, tapetsera om, dölja sladdarna... äh, vad jobbigt det blev. Vi har iallafall belysning i vår sjuttiotalshall.

Det är iallafall bättre än förut. Nästa projekt: måla trappan, tapetsera om, dölja sladdarna… äh, vad jobbigt det blev. Vi har iallafall belysning i vår sjuttiotalshall.

Av bara farten byggde vi om lite på barnens rum. Blocket-fyndade ny-gammal säng med inbyggd förvaring, skaffade fler hyllor och vips! -kunde man ta sig fram på Lillens rum igen! Han blev mycket nöjd.

När hösten närmade sig tog vi tag i de gamla Loppis-planerna också: barnen fick sälja av sina gamla, utsorterade kläder och leksaker. Saker som legat i garaget och tagit upp plats i flera år. Visserligen är inte barnen vidare förtjusta i tanken på att göra sig av med någonting, någonsin, men de är å andra sidan ganska sugna på att tjäna egna pengar. Och pengar blev det, faktiskt, i förtjänst på loppisen. 200 kronor var tjänade de ihop!
Jag tycker det känns jättebra att barnen lär sig lite om pengars och sakers värde genom att både kunna köpa egna saker ibland, och tjäna ihop pengar till sådana inköp.

Och här ligger jag nerkrupen i frasiga nytvättade sängkläder med söta blommor på. Också det ett välkommet inköp under home-styling-perioden i våras. Man kan må som en drottning. En stund till iallfall. Sedan kommer barnen hem och det blir liv och rörelse, nya kladdmärken och skor som inte vill trängas på hyllan med de andra. Det ska fixas mat och läxor och bytas om till kvällens träning.
Man kan konstatera att tiden och intresset för homestyling tillfälligt gått över, vardagen tar vid och livet går vidare. Men det blev iallafall lite snyggare. Ett tag.

Annons

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s