Framtiden i våra händer

Vi lever i en förändringarnas tid. Mycket händer samtidigt. Både förfärliga, omänskliga, djupt ociviliserade saker – och fantastiska, hjärtevärmande, djupt medmänskliga saker.

Bilden av den lille pojken som drunknat i Medelhavet blev ett grymt uppvaknande för många. Så liten och mjuk. Så ensam, oskyldig och hjälplös. Så fel. Många texter, debattartiklar och insamlingsprojekt har överflödat nätet på detta tema, men hittills ingen som varit så sann och så gripande som denna: Brev till Aylan.

Samtidigt som vi sitter vid våra köksbord och fäller chockade tårar över detta lilla liv (och inget fel i det), är det vardag för många (det är det som är felet). En orimlig, grym och djupt orättvis vardag. En vardag för svår för oss att vilja tänka på.

Så nu tar vi tag i detta, va? Det kan tyckas bortom vår kontroll, men vi är många som engagerar oss och det märks! Vi lever i en demokrati, vi har yttrandefrihet, vi kan mer än vi tror! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Se tips här:
Givarguiden
4 sätt som du kan hjälpa barn och vuxna på flykt (tid, pengar, saker, gör din röst hörd)

Vi kan t ex skriva under protestlistor för ett värdigt flyktingmottagande i Europa:
Rädda barnen
Avaaz (ett häftigt nätverk av ideella idealister världen över – miljontals engagerade för många olika goda, världsförbättrande saker. Inte minst kan det vara nyttigt för oss i Sverige, som gärna tror att vi är de enda i världen med samvete, att se att engagemanget är minst lika stort i Guatemala, Nigeria, Filippinerna – över hela jorden finns folk som upprörs över omänsklighet och tar ställning för det goda.)

Vad vi aldrig, aldrig får göra är tappa hoppet. Världen är inte på det stora hela en mörk plats, även om den har sina förskräckligt djupa hålor.

När vi tvivlar på världens positiva utveckling så kan vi lyssna på de som vet bättre, Hans Rosling, professor i global hälsa, t ex. Jag kan lyssna på honom när han tillrättavisar en dansk programledare om och om igen. Underbart. ”Det är ingenting att diskutera! Jag har rätt och du har fel!”
För den som vill höra lite mer positiva globala nyheter från denne man rekommenderas hans TED- föreläsning: Den bästa statistik du någonsin sett

Så. Gå nu och krama och lukta på ditt barn och njut av vad du har. Jag ska göra detsamma när mina kommer åter från sin jultidnings-försäljnings-runda. Sedan ska vi åka och lämna kläder, filtar, liggunderlag och annat till närmaste insamlingsplats.
Kram till er alla!

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Tänkt och tyckt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s