Om stress och separationsångest hos barn

Ännu en jättebra artikel om barn och stress. Om barns behov av närhet, kontakt och närvarande vuxna, plus behovet att få komma till ro. Om pressade pedagoger vs kommunalpolitiker som borde agera mer och prata mindre. Om att det inte handlar om att försöka ge föräldrar dåligt samvete, för vi gör ofta så gott vi kan utifrån vad vi vet. Men vi bör nog veta, så vi kan ta med i beräkningen, att barns ohälsa ökar, och att stress och stora barngrupper är en möjlig orsak.

Kanske känner ni igen namnet Ylva Ellneby (författare, förskolelärare och special pedagog)? Det var hon som höll i föreläsningen om barn och stress som jag länkade till för ett tag sedan. Den är väl värd att se, om ni har en timme till övers.

Apropå vad som kan stressa barn, så fanns det bra en krönika på Familjelivs hemsida om små bebisars behov av att SE sin omsorgsgivare. Olyckan de upplever vid upplevd ensamhet. Och att den ensamheten kan upplevas så fort vi går ut från rummet (t ex för att gå på toa, eller för att vi vill lära barnet somna själv). Eller i det här fallet: när ett skynke över vagnen hindrar barnet att se föräldern som kör (tortyr må vara ett starkt ord, men vi väljer att bortse från det och tänka på helhetsbilden här).
Vi väntar oss helt enkelt större självständighet från små barn än de är förmögna ibland. De är små och hjälplösa, och vi är deras livlina, deras beskyddare från faror, deras allt. Det kallas objektspermanens, förmågan att förstå att den som inte syns, finns kvar. Det tar tid att utveckla en förståelse för detta, innan dess lider många barn av helt rättmätig separationsångest.

Jag har skrivit en del om detta med att somna och sova, själv och tillsammans, om ni vill läsa mer.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Tänkt och tyckt och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s