Sommartips, del 3!

Dra på Äventyr!

Äventyret är inte långt borta. Det kan räcka att gå ut genom dörren!

Behöver barnen inspiration, kan ni pröva vad jag gjorde en mulen dag i vintras när alla bara ville hem från affären, men jag tyckte vi behövde en sväng ut i naturen först. Jag pekade bortåt en kulle, lutade mig fram mot barnen och viskade, dramatiskt:
– Ser ni, där borta pojkar, där borta…. där börjar Äventyret!
De sprang i väg som skjutna ur en kanon och började fantasileka fram olika äventyr, skattjakter och piratskepp. Jag fick knappt hem dem.

Man har inte roligare än man gör sig, brukade min mamma säga. Och hennes mamma före det. Det betyder att du kan ha urtråkigt på en lyxkryssning, eller superfestligt hemma i vardagsrummet. Så vad kan ett Äventyr vara?
Bestig ett berg eller en kulle. Klättra i träd. Förvirra er in i ett buskage.
Följ en vandringsled eller strandvandra.
Hyr en kanot eller låna en uppblåsbar båt.
Grilla korv eller laga mat på stormkök.
Övernatta i en koja i trädgården, i tält eller vindskydd i naturen, eller på vandrarhem om ni är mer bekväma (och har budget för det).
Äventyret finns där du vill!

Klätterträd

Klätterträd

Planera gärna turen tillsammans med barnen, utifrån deras intressen, men ta med din egen kunskap och erfarenhet i beräkningen. Utgå ifrån barnens ålder och kondition. Det blir inte en rolig upplevelse om man blir för trött, inte hinner stanna och titta på grodor eller klättra i träd längs vägen. Tänk igenom transportfrågan: hur tar ni er dit och tillbaka?

Tänk enkelt första gångerna ni är ute på äventyr. Gör halvdagsutflykter. Prova på. Upptäck vad just ni gillar och behöver. Ge barnen mersmak, snarare än skavsår. Låt naturvanan och intresset växa fram. Ofta protesterar barn mot förändringar, generellt. Att resa sig från soffan, att förflytta sig utanför dörren, att gå hem från lekplatsen. Att de protesterar mot en promenad i naturen är därför alldeles – naturligt.
Ladda upp med lite saker som skapar mysfaktor: något gott att äta och dricka. Någon leksak, något förslag på aktivitet. Försök sedan njuta själv medan du låter barnen komma igenom ”tristess-fasen” och ut på andra sidan, där de börjar hitta sätt att roa sig på själva. Det är faktiskt ganska nyttigt.

Små barn orkar inte gå så långt, och ska inte bära tungt. Riktmärken kan vara nivån för Knyttegrupper (barn i 3-4 års åldern, de promenerar oftast bara runt en kilometer, med paus, lek och matsäck halvvägs) eller Mullegrupper (barn i åldern ca 6-7, de promenerar kanske 2-3 km, med matsäckspaus). Tar man det lugnt, pausar, vilar och tankar mat och vatten kan barnen gå längre, men sikta inte för högt. Upplevelsen blir inte rolig om barnet tycker att det är mer jobbigt än roligt.
Låt nyfikenheten och lusten styra. Gör paus när ni vill, när barnen eller du ser något intressant.
Låt den långsammaste gå först i ledet. Trötta ben blir dubbelt så trötta när de känner att de halkar efter…

Övernatta i tält (eller koja med myggnät runt) i trädgården. Har ni ingen egen trädgård kanske en vän eller släkting har. Eller välj ett fast vindskydd inom kort promenadväg.
Tänk på att man sällan får ha populära rastplatser ifred under semestertid. Kom i tid till vindskyddet om du vill säkra din plats i det.

Lägerplats

Lägerplats

Följ Allemansrätten: Det betyder i princip att inte störa eller förstöra i naturen utan lämna var plats som du vill hitta den. Plocka upp skräp efter dig, ha hunden kopplad, elda bara på iordningställda lägerplatser och släck noga efter dig. Befinner ni er i ett naturreservat gäller striktare regler, läs på skyltar i området vad som gäller just där.
Utrustning som tält och sovsäck kan man ibland hyra i samband med t ex kanotuthyrning.

För en dagstur behöver ni:
– Bra skor
– Bra ryggsäck.
– Picknickfilt eller sittunderlag.
– Ombyte. (Barn blir alltid blöta och leriga. Räkna med det. Ha ombytet i en plastpåse så kan du slänga de blöta kläderna där efter ombytet.)
– Regn- och/eller badkläder. Handduk om ni ska vara i närheten av vatten.
– Dricksvatten. Mer än ni tror. (Kan även behövas för matlagning, handtvätt och ev sårtvätt om ni inte har andra vattenkällor.)
– Matsäck, plus enkla tilltugg som kan muntra upp längs vägen, typ morotsstavar, kex, torkad frukt.
– Solskydd, myggmedel.
– Första hjälpen-väska (oftast behövs de bara för att vårda små skavsår, men ha den välfylld ändå.)
– Toalettpapper, skräppåsar (Det brukar finnas soptunnor vid iordningställda rastplatser.)
– Multiverktyg och / eller täljkniv (om ni ska laga mat, grilla eller bara ifall-det-behöver täljas något)
– Karta och kompass om du inte känner till vägen väl sedan tidigare.

Om ni ska övernatta ute:
– Tält eller vindskydd.
– Liggunderlag och sovsäck. (Tips: bädda in dig i ett påslakan inuti sovsäcken, så får du ett extra värmande lager, plus att sovsäcken håller sig fräsch längre. Det är lätt att tvätta påslakanet, medan sovsäcken helst bara luftas för att behålla sin isoleringsgrad.)
– Stormkök och bränsle. (Använder ni t-sprit, se upp för läckage! Minsta droppe i kastrullen gör att all mat smakar pyton! Dubbla plastpåsar runt flaskan och brännaren.)
– Diskmedel och -borste, iallafall om ni är ute mer än en natt. (Hygien vid matlagning är extra viktigt när man är ute och inte vill bli sjuk!)
– Liten spade (om ni behöver, men inte hittar, en toalett får ni gräva en rejäl grop på undanskymd plats. Fyll igen den med jord och sten efteråt).
– Tandborste, tandkräm, tvål, hårborste (om du eller ett barn är långhårig).
– Ficklampa.
– Gosedjur och sagobok är inte fel.

Hoppas ni får många roliga äventyr ihop, i sommar och resten av livet!

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Aktiviteter och pyssel och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sommartips, del 3!

  1. Pingback: Sommartips, del 2! | vardagsmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s