I värmeböljan

Det är varmt nu. Små varma barn som smälter till gnällande geleklumpar i solen är sorgligt att se och höra, och deras föräldrar är tyvärr inte mycket bättre.

Värmeslag kan vara livshotande. Doktorn ger tips för att förhindra och lindra. Först blir man varm, irriterad och slö, sedan förvirrad och tokgrinig. Svettig, febrig och utan förstånd att lösa problemet konstruktivt.

På stranden igår hörde jag en far skälla på sin tröttgriniga dotter med precis samma tröttgriniga röst, men lite mer auktoritet och högre volym. Det är förstås mänskligt, att bli irriterad på gnäll, men också ganska onödigt. Vi löser inga problem. Barnen blir inte mindre ledsna eller griniga för att vi skäller på dem. Vi blir inte gladare själva heller.

Bättre att åtgärda orsaken till problemet än att skapa fler problem längre fram. Här följer alltså tips för bättre humör i värmeböljan:

* Hitta eller ordna skugga. Stanna där tills alla lugnat sig.
* Fixa tvärdrag inomhus. Eller en fläkt.
* Dra ner på tempot. Ingen orkar tänka klart eller arbeta hårt i värmen.
* Andas djupt och gå bort en stund om du känner dig irriterad. Tänk att barnet behöver något, och allt blir bättre när barnet mår bra igen.
* Drick mycket. Erbjud barnen lite lätt utspädd juice eller saft (eller sockerfria varianter) för att locka dem att dricka utan att få för mycket socker i sig.
* Lite extra salt i maten kan kompensera för det vi svettas och kissar ut (vi kissar mer när vi dricker mer, såklart). Något salt att tugga på gör också barnet lite törstigare, och kan locka det att dricka mer.
* Stoppa i er något uppmuntrande att tugga på. Man blir inte så hungrig i värmen, men frukt, ost och kex eller salta snacks slinker ofta ner.
* Ordna vatten att plaska i, tvätta er med eller fukta kläderna med.

Fukt hjälper kroppen att leda bort överskottsvärme. Det är därför vi svettas när vi är varma. Ett överhettat barn mår bättre av att tvätta ansikte och händer, få lite vatten i håret eller att baddas med fuktiga handdukar. Ett bad är förstås än bättre. Har man inget badkar eller bassäng kan en balja att doppa fötterna i på balkongen kan vara skönt. En sprayflaska med vatten kan svalka på promenaden. Inställd på milt duschläge kan man spraya sig rakt i ansiktet och njuta av det.

Tyvärr hinner vi inte alltid förebygga överhettning. Varma barn kan som sagt bli ganska griniga. Min yngste son är ett gott exempel på hur fel hjärnan kan fungera när den blir varm:
Han blir först sur när man ber honom dricka eller tvätta sig. Han tycker att han fryser och vill klä på sig istället för tvärtom. Konflikten är ett faktum när jag försöker skala av honom kläderna eller fukta håret. Då travar han ilsket iväg och klär på sig tjockare kläder ändå. Kryper in under en filt i det varmaste rummet i huset. Jag har t o m hittat honom iklädd mössa och vantar under en sådan filt, en kokhet sommardag.

Problemet är inte att felsöka här, svårigheten ligger i att lindra och bota utan att kränka sonen. Han är naturligtvis långt bortom ett resonerbart tillstånd, när han är så varm. Att prata förståndigt hjälper föga när han kniper ihop ögonen och skriker tillbaka. Högröd och ilsket värmesjuk. Det hjälper att tänka på det som värmesjuka. Det tar fram omsorgsinstinkten. Boten är fukt och svalka, så nu ska vi fixa. Även om barnet inte själv uppskattar medicinen så vet vi bäst. Det blir en del skrik och drama. Illvrål och paniskt fäktande om man bär honom mot vatten för att doppa en fot – följt av ett lättat ”Puh!” strax efter ett litet dopp. Förutsatt att vi lyckas hålla god ton under det ofrivilliga doppandet eller tvättandet, brukar det gå bra. Att visa omsorg och lyhörd respekt medan vi går mot hans vilja är inte det lättaste, men vi får försöka.

Det tar inte många sekunder innan hela ansiktet skiner upp och han är glad igen. Botad och frisk!

Annons

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2014, Tänkt och tyckt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till I värmeböljan

  1. Pingback: Tålamod och gränser | vardagsmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s