Julstökighet och kreativa barn

Helst hade vi gått i ide under vinterhalvåret. Vila vore skönt.

Nu går det dåligt med både det ena och det andra då vi hjälpt till vid diverse flyttningar, fixat årets julbord och nyårsfest, samt lite kusinträffar mellan flyttlass och jobbsök. Det har varit ganska stressigt, faktiskt. För oss vuxna iallafall. Barnen har haft det ganska lugnt. Så lugnt man nu kan ha det med en liten kropp som spritter av energi.

När vi föräldrar sysslar med vårt, jobbar hemifrån eller styr upp flytt- och festadministrationen, roar sig barnen blott alltför gärna med datorspel. Då är det lugnt och stilla här hemma.
Sätter vi stopp för det, eller får igång dem med något annat innan de kommer att tänka på datorn, blir det mindre lugnt. Mer livat, kan man säga. Ofta inträffar karateträning meddelst kuddkrig, Star wars fäktning i trädgården, eller någon variant av tafatt-brottning till glada illtjut. Lego bygge inträffar då och då med. Då pustar man ut en aning, och blundar gärna för de tusen små hårda bitarna som sprids ut över huset och trampas på av ömma fötter.

I mörka vinternatten, lasersvärdsfäktning

I mörka vinternatten, lasersvärdsfäktning

Ledigheten påminner oss, om vi skulle ha råkat glömma: Barn kan vara ganska kreativa, när de får en stund över och lite ro att tänka på.

Storebror pysslar gärna loss så fort han får tag i papper och penna. En dag konstruerade han en spratteltomte till Lillebrors stora förtjusning, och i vår adventsstrumpa hittade vi varianter på ”sätt knorr på grisen” i form av en blomma och en tomte, där man skulle klistra på huvudfiguren med klibblera.

Spratteltomte av papper, piprensare och tejp, samt någon slags garn.

Spratteltomte av papper, piprensare och tejp, samt någon slags garn.

Lillen lånade sig en pysselbok på Biblioteket sist han var där. Efter en genomgång av dess möjligheter beslöt han att han ville göra potatistryck. Det fick vänta några dagar på att flyttstök omgång tjugoåtta skulle lägga sig, men strax före nyår blev det av. Det tog inte lång stund att bli klara med både potatisar och småkladdiga tryck. Nu hade de istället plötsligt varsin stämpel och övergick till att ordna sig ett eget bibliotek, göra lånekort till alla de känner och en välkommen till Biblioteket – skylt.
Mycket händer i små huvuden när de bearbetar sina erfarenheter och lägger ihop tankar.

När det flyttstökades som bäst i helt tom lägenhet, ja då lekte barnen kurragömma därinne. Det fanns ju en garderob att gömma sig i, så varför inte? De fick turas om, helt enkelt. De fixade också picknick åt sig, på en filt i ett hörn. Den filten var bra. Man kunde rulla in sig i den och leka mask. Man kunde kasta den upp i luften och försöka dyka in under den när den föll neråt. Man kunde dra varandra på den, som vore den en släde. Och till sist åt vi allihop lunch sushi på den, till barnens stora glädje. Sushi är ju så gott.

Frånsett ständigt kaos och flyttstök så har vi haft det lyxigt i de där små pauserna som uppstår:
En eller annan utflykt har vi hunnit med. Invaderat ett museum. Klättrat i träd och lekt pirater.
Skålat i rosa läsk för att firat faderns nya jobb har vi gjort.

Barnen har vänligen fixat frukost på sängen åt oss flera gånger. Ja, egentligen är det storebror som sköter det aktiva fixandet. Han t o m dammsuger i köket när de spiller kaffe över golvet numer. Lillen är den som hejjar på, och ibland bär en bricka med mackor på. Sedan vill han ”massera oss”, vilket föranledde en del missförstånd innan vi förstod att han menade servera.
Vi har förstås fixat frukost på sängen vi med, till dem. För det är mysigt, och vi vill också visa dem vår uppskattning. – Ja, Lillen är alltid med och fixar, för han är den morgonpiggaste av oss, och vill gärna vara med och bestämma vad som ska serveras. Han vill även att man ska sjunga ”Vi gratulerar, vi gratulerar, vi gratulerar hela familjen idag…” Och det gör vi gärna. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad i de stunderna.
Stressen och stöket får vänta.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2013 och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s