Stjärnor tindrar om natten

Igårkväll gick vi ut i trädgården för lite kvällsmys.

Lillebror tycker om en liten kvällsmacka i trädgården ibland. ”Kvällsmellis” kallar han det. Det går ut på att vi brer varsin macka, tar ett glas mjölk eller thé eller så, placerar på bricka och bär ut i kvällsträdgården.
Där ska man tända värmeljus i lyktor och med ens är livet jättemysigt. Ibland har de en ficklampa att undersöka natten med, ibland är det roligast att gå runt med en liten lykta i handen och leka tomte. Man ser bara de små vippande ljusglimtarna i kvällsmörkret, men man hör det förtjusta fnissandet.
Sedan går man in och lägger sig. Inget märkvärdigt blir det, men mysigt.

Igår när vi kom ut var det alldeles stjärnklart. Himlen var så svart och överallt tindrade stjärnor ner mot oss. Vi la en filt på marken så att vi kunde lägga oss på rygg och skåda ut i oändligheten. Vi såg flera stjärnfall. Magiskt….

…eller det kunde varit. Nu pratas stunden sönder, och är fortfarande magisk, fast på ett annat sätt. Vi får njuta av det som är och blir, inte fantasin om hur det kunde varit. Föräldraskap är en träning i Mindfullness.
Det blir glädje, nyfikenhet och en aningens övertrött sprattel.
Tomten tassar tyst om natten” hojtat Lillen glatt och skuttar, inte särskilt tyst, runt med sin lykta . Det är gulligt. Lite störande för friden kanske, men mest gulligt. Såsmåningom lägger han sig också ner. 

Alla behöver säga sitt. Kalla stjärnor vid namn. Leta nya stjärnfall. Storebror önskar sig saker. Ser en stjärna blinka speciellt och tror att det är morfar som hälsar på oss där uppifrån. Lillen sparkar av sina skor för att inte smutsa ner filten och fryser snart om tårna. Mamma får blåsa i strumporna och stoppa tillbaka fötter i skor, kramas och värmas. Påminna om stjärnorna, be om en liten stunds tystnad, också. Den blir mycket kort.

Ja, sedan är det dags att gå in. Läggdags för små tomtenissar. Jag hinner kasta ett öga på stjärnorna och ler lite, glad att de finns. Får titta mer på dem en annan gång bara. 

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2013 och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s