Vardagsmys

Snön faller vit och vacker och förvandlar världen till en magisk plats.
Jag jobbar inomhus och tittar längtansfullt ut genom fönstret. Tänker: När barnen kommer hem från skolan och dagis – då ska vi åka pulka!

Oftast när barnen hämtas från skola och dagis är de alldeles utlekta. Små snögubbar med hungriga magar och frusna tår. Det blir till att värma sig först, äta och vila lite.
Igår somnade Lillen i soffan, insvept i stor filt. Storebror var piggare efter en stund och lät sig lockas med ut på promenad. Fast först ett rejält snöbollskrig.

Förra veckan hade vi kramsnö. Lycka! Vi rullade bollar som snabbt växte till jätteklot, särskilt när man rullade dem längs gatan, innan plogbilen hann fram. När snön var slut på både gatan och i trädgården, fick det bli snöbollsrullning i pulkabacken istället. Man byggde ett klot och puttade det nerför backkrönet, sedan gällde det att… tja, reglerna var väl lite otydliga. Ibland åkte man bredvid och puttade på, ibland sprang man före och låtsades jätterädd för det klumpiga, långsamt skumpande klotet, som oftast fastnade halvvägs. Sedan jobbade man stenhårt på att knuffa det uppför backen igen, laga det när det trillade i tusen bitar och annat viktigt. Slutligen fraktades två stora klot hem på pulka.

Viktig Uppgift: Rulla snöklot

Viktig Uppgift: Rulla snöklot

Resultatet blev 5 jätteklot som ännu ligger prydligt på rad i trädgården. Det blev nästan som ett fort.

Snöfortet var bra att ha när det var snöbollskrig. Jag tog skydd på ena sidan, sonen på den andra. Vi försökte att inte träffa i ansiktet, men ibland blev det en snöig fullträff ändå, det kan inte hjälpas.

Efter det obligatoriska snöbollskriget blev det promenad. Storebror skuttade i orörd nysnö som en liten hjortkalv på grönbete. Sedan kom vi på att det var perfekt underlag för att göra snöänglar. Vi gjorde många snöänglar. Sonen ville göra en hel änglakör. Den kantar nu hela cykelvägen och ett antal backar runt lekplatsen. Det blev inte så långt promenerat, men det var mysigt ändå.

Idag fick Lillen lite sovmorgon från dagis. Han är visserligen frisk nu, men behöver sova lite extra ibland. Det blev en stillsam morgon.

Hjärta mobil, tapper kopia, design Lillebror med viss hjälp av mor

Hjärta mobil, tapper kopia, design Lillebror med viss hjälp av mor

Original hjärta mobil, design Storebror

Original hjärta mobil, design Storebror

Först klippte han ut hjärtan i papper, sedan färglade han dem noggrannt, tejpade upp dem på tråd och tejpade tråden på en pinne. Så hade han sig ett fint alla hjärtans dags pyssel.

Lite hjälp behövde han med utklippningen, och idén kom från storebror från början, men hela processen – plocka fram alla tillbehör, leda projektet och under stor ansträngning och viss förtvivlan klippa och klistra – var hans ansvar. Han var mycket stolt över resultatet med vackert dinglande hjärtan och hängde genast upp dem över sin säng.

Sedan ville han läsa saga, i myskojan i sängen som han fixade till i en hast.
Efter det skulle han lära mig spela blockflöjt. Inte för att han kan det själv, men han vill gärna, och instruerar noggrant. Det slutade med att vi hade en orkester, mest bestående av trummor, och körde ett gig i vardagsrummet.
”Pust”, sa han när vi var klara, ”Nu är jag trött i öronen. Nu vill jag bygga med klossar.” Så blev det. Vi byggde vårt hus, mormors och morfars hus och hans kompis hus.
Klockan hade hunnit bli 9 när vi drog iväg mot dagis på pulka. Det blev lite snöbollskrig längs vägen, men mest satt han där nöjt nynnandes och var glad.

Jag är så tacksam för tiden jag får loss ibland att faktiskt leka med och umgås med mina barn. Det är så ofta man är upptagen av annat, eller så är någon av oss trött och sjuk, eller så är de upptagna på sitt håll. Alltsammans helt okey, det är livet, men de här små mysiga vardagsstunderna är ändå de som gör det värt alltihop.

Om vardagsmos

Beteende- och samhällsvetare med författarambitioner. Mamma till två barn och (hittills) en bok: "Bland rymdraketer och navelludd - en vardagshjältes betraktelser"
Detta inlägg publicerades i Familjeliv 2013 och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s